Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackKostenpost overgewicht en obesitas ruim € 79 miljard per jaar

Kostenpost overgewicht en obesitas ruim € 79 miljard per jaar

Vrijdag 14 januari 2022Afbeelding Kostenpost overgewicht en obesitas ruim € 79 miljard per jaar

De totale kosten van overgewicht en obesitas bij volwassenen in Nederland is bijna € 11.500 per volwassene met overgewicht/obesitas per jaar. Dit leidt tot een totale kostenpost voor Nederland van ruim € 79 miljard per jaar[1]. Dit is de uitkomst van de in januari 2022 gepubliceerde studie Burden of disease study of overweight and obesity; the societal impact in terms of cost-of-illness and health-related quality of life[2].

Deze eerste niet geschatte, maar echt berekende impact op basis van ‘real life’ verzamelde data toont eveneens het volgende aan:

  • De grootste kostenpost is een verminderde productiviteit in het arbeidsproces (o.a. vaker en langer ziek). De kosten gaan dus verder dan alleen gezondheidszorgkosten.
  • De ziekte obesitas heeft een grotere negatieve impact op de kosten en kwaliteit van leven dan de aandoening overgewicht. Noodzaak dus om te voorkomen dat iemand met overgewicht doorslaat naar de ziekte obesitas.

Karen Freijer, manager van het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON)heeft dit masteronderzoek naar de effecten van overgewicht en obesitas op onder andere de kwaliteit van leven en de kosten die de complexe ziekte met zich meebrengt begeleid.

Deze studie onderstreept de noodzaak om zo snel mogelijk middelen in te zetten op zowel de collectieve preventie (voorkomen dat overgewicht ontstaat) als op de individuele preventie (= behandeling) van overgewicht en obesitas (obesitas zoveel mogelijk terugdringen naar overgewicht & voorkomen dat overgewicht doorslaat naar de ziekte obesitas).