Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackKookworkshops ‘Eet goed voor jezelf’ voor mensen met smaakstoornis
Samenwerking geeft versnelling in ondersteuning patiënten met smaakstoornis

Kookworkshops ‘Eet goed voor jezelf’ voor mensen met smaakstoornis

Vrijdag 23 december 2022Afbeelding Kookworkshops ‘Eet goed voor jezelf’ voor mensen met smaakstoornis

Mensen die weinig of niets proeven of ruiken toch weer laten genieten van eten. Dat was het doel van het programma ‘Eet goed voor jezelf’.

In Nederland heeft zo’n vijf procent van de mensen een smaakstoornis. Daarom is het programma ‘Eet goed voor jezelf’ ontwikkeld. Het programma bestond uit zeven workshops waaraan verschillende mensen met een smaakstoornis hebben meegedaan. Ook de zorgprofessionals in de foodsector, zoals diëtisten en chef-koks van ziekenhuizen, leverden hun bijdrage aan de workshops.

Oorzaken en gevolgen reuk- of smaakstoornis

Reuk- of smaakstoornissen zijn vaak een gevolg van kanker, corona, trauma, operatie of een infectie. De sociale en persoonlijke effecten van een reuk- of smaakstoornis zijn groot. Dat werd ook duidelijk aan de hand van persoonlijke verhalen van mensen tijdens de slotbijeenkomst van het programma. In drie filmpjes vertellen patiënten over de impact van hun verlies aan smaak en reuk.

Gratis toolkit

Het succes van de workshops maakte duidelijk dat er een vervolg aan moet worden gegeven. Hiervoor is een gratis toolkit beschikbaar. Veel van de informatie over het onderwerp geur- en smaakverlies is terug te vinden op de website www.vierkeerbeter.nl, waaronder themafactsheets en korte video’s. Download hier het naslagwerk: een brochure met informatie, recepten, interviews en tips.

Samenwerking van verschillende organisaties

Het project werd gesubsidieerd door ZonMW, dat onderzoek naar innovatieve ideeën in de zorg stimuleert. Platform Patiënt en Voeding en Stichting Eten+Welzijn voerden de workshops uit in samenwerking met chef-kok Eric-jan Wissink en de patiëntenverenigingen reuksmaakstoornis.nl en IC Connect.

Video’s met ervaringsverhalen