Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackKenissessie opstarten netwerk in de regio
Monodisciplinaire samenwerking

Kenissessie opstarten netwerk in de regio

Maandag 15 april 2024Afbeelding Kenissessie opstarten netwerk in de regio

Goed nieuws! Per regio komt er geld beschikbaar voor regionale samenwerking met andere diëtisten. Ben jij diëtist in de eerstelijn en wil jij weten hoe je in aanmerking komt voor deze subsidie? Meld je dan nu aan voor de online kennissessie op 23 april om 16:00u.

Tijdens deze NVD kennissessie leggen we uit hoe je voor de subsidie in aanmerking komt en op welke manier de NVD je hierbij kan helpen. Daarnaast gaan we in op de vraag waarom monodisciplinaire netwerken zo belangrijk zijn.

Monodisciplinaire samenwerking

Monodisciplinaire samenwerking is samenwerking met ander diëtisten in jouw regio. Wanneer je een monodisciplinair netwerk opzet in jouw regio kun je daarna makkelijk de volgende stap zetten naar regionale samenwerkingsverbanden met andere zorgverleners. Op deze manier zorg je voor een sterke eerstelijns samenwerking waarin je als diëtist goed vertegenwoordigd bent.   

Door het aanvragen van subsidie krijg je uren die je als diëtist steekt in het opzetten van een dergelijk netwerk vergoed. Tijdens de kennissessie op 23 april leggen we uit hoe dit werkt. 

Uitdagingen

De NVD was de afgelopen tijd aanwezig bij verschillende monodisciplinaire en paramedische bijeenkomsten in het hele land. Verschillende thema’s en vragen kwamen aan de orde:  

  • Waarom zijn monodisciplinaire netwerken belangrijk?
  • Wat gebeurt er als we het niet doen?
  • Hoe gaan we dit organiseren en is er financiële ondersteuning?
  • Kan de NVD ons helpen?

Tijdens de bijeenkomsten werd duidelijk wat de uitdagingen zijn op dit moment bij het opzetten van monodisciplinaire netwerken.

Zo zien we dat het initiatief voor monodisciplinaire netwerken ligt bij kartrekkers die een grote tijdsinvestering doen. Deze kartrekkers geven aan dat het lastig is om hiervoor financiering te krijgen. De bestuurders van deze netwerken geven aan dat zij op dit moment nog onvoldoende kennis en vaardigheden hebben om het belang van de diëtist regionaal stevig genoeg neer te zetten. Ook inzicht in de betekenis van landelijke afspraken voor regionale (monodisciplinaire) netwerken, paramedische samenwerking en de praktische vertaling hiervan ontbreekt.

We zien bij sommige netwerken dat de urgentie en meerwaarde van regionale samenwerking in (monodisciplinaire) netwerken maar beperkt wordt gevoeld. Praktijken die met meerdere vestigingen in een groot gebied actief zijn, passeren soms de regiogrenzen en dat roept vragen op. Dit maakt het lastig om actief te participeren in verschillende samenwerkingsverbanden.

NVD helpt

De NVD gaat ondersteunen bij bovenstaande uitdagingen. Dit doen we door:

  • Kennissessie op 23 april waarin we best practices en handvatten delen voor het opstarten van (monodisciplinaire) samenwerkingsverbanden
  • Inzicht geven in financiering en subsidiemogelijkheden
  • Bemiddeling ofwel matchmaking door leden uit een regio (postcodegebied) met elkaar in contact te brengen
  • Ondersteuning bij ledenadministratie en/of financiële administratie
  • Regiobestuurders met elkaar in contact te brengen om kennis en ervaringen te delen
  • Ontzorgen bij de subsidie-aanvraag

Gratis kennissessie 23 april

Tijdens de online kenissessie op 23 april om 16:00 geven we tips en trics voor het aanvragen van deze subsidie en leggen we uit waarom het belangrijk is om een monodisciplinair netwerk met andere diëtisten op te starten. We delen voorbeelden van regio’s waar dit al succesvol gebeurt. Voor NVD leden is deelname aan deze kennissessie gratis.