Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackKabinet besteedt extra onderzoeksgeld aan aanpak obesitas, dementie en kanker
VWS ondersteunt oprichting Leefstijlcoalitie

Kabinet besteedt extra onderzoeksgeld aan aanpak obesitas, dementie en kanker

Maandag 17 oktober 2022Afbeelding Kabinet besteedt extra onderzoeksgeld aan aanpak obesitas, dementie en kanker

Er komt in de komende drie jaren 300 miljoen euro extra beschikbaar voor onderzoek naar de aanpak van obesitas, dementie en kanker. Ook is het geld bedoeld om leefstijl en leefomgeving te bevorderen. Dit hebben de ministers Kuipers en Helder en staatssecretaris Van Ooijen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport aan de Tweede Kamer laten weten.

Obesitas, dementie en kanker hangen samen met een ongezonde leefstijl en leefomgeving, merken de bewindslieden op. Met het geld hoopt het kabinet dat de kans in de bevolking op het krijgen van deze ziektes of de kans op een ernstig ziekteverloop te verminderen.

Verankering van leefstijl in opleidingen

Volgens de mededeling van het kabinet is de inzet van het geld gericht “op het inbedden van leefstijl als behandeling in of vanuit de curatieve zorg. Hiervoor moeten alle onderdelen in de zorg worden ingezet. Het ministerie van VWS ondersteunt daarom de oprichting van een leefstijlcoalitie. Deze zal zich onder andere richten op een landelijke kennisstructuur, het opzetten van een groot onderzoeksprogramma en de verankering van leefstijl als onderdeel van de opleiding van zorgprofessionals.”

Extra middelen

De inzet van 300 miljoen euro voor onderzoek komt bovenop de inzet die er al is. “Op het gebied van obesitas, dementie en kanker wordt al veel gedaan. Zo is er het Nationale Preventieakkoord, de Nationale Dementiestrategie, zijn er bevolkingsonderzoeken naar verschillende vormen van kanker en geneesmiddelenonderzoek”, aldus het kabinet.