Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackJeroen Bosch Ziekenhuis benadrukt in film belang van voeding bij kankeroperaties

Jeroen Bosch Ziekenhuis benadrukt in film belang van voeding bij kankeroperaties

Dinsdag 4 mei 2021Afbeelding Jeroen Bosch Ziekenhuis benadrukt in film belang van voeding bij kankeroperaties

Zo fit mogelijk een oncologische operatie in. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis krijgen patiënten die een operatie tegen darm- of blaaskanker moeten ondergaan een intensief trainings- en voedingsprogramma aangeboden. Het Bossche ziekenhuis maakte er een tevens een korte film over.

Waar het ziekenhuis de patiënten voorheen adviseerde om zelf aan de slag te gaan, krijgen ze nu een zogeheten prehabilitatieprogramma aangeboden. Dat gebeurde al bij oudere patiënten die een darmkankeroperatie nodig hebben en is nu uitgebreid naar ouderen die blaaskanker hebben. De wens van het ziekenhuis is om deze ondersteuning bij meer operaties te gaan bieden.

Afname complicaties

Oudere patiënten kunnen extra kwetsbaar zijn vanwege een minder goede conditie en/of het hebben van meerdere aandoeningen. Hierdoor is de kans op complicaties bij een operatie groter en duurt het herstel langer, weten ze bij het ziekenhuis. De eerste, voorzichtige resultaten bij darmkankeroperaties laten zien dat complicaties na de operatie met 34% zijn afgenomen. Ook zijn er 68% minder heropnames. Volgens het ziekenhuis kan bijkomend voordeel van het prehabilitatieprogramma zijn dat de leefstijl van de patiënt blijvend veranderd in positieve zin.

‘De pilot voor ouderen bij blaasverwijdering is een intensief traject’, vertelt Maria Verhoeven. Als casemanager/oncologie verpleegkundige speelt zij een belangrijke rol bij de mentale ondersteuning van patiënten. ‘Zelf actie kunnen ondernemen, geeft mensen een positieve stimulans om aan hun gezondheid te werken. Als je een grote operatie moet ondergaan, kan het voelen dat je je lot in de handen van de zorgverleners legt. Mensen willen zelf ook iets doen om beter met hun ziekte om te gaan, om sneller op te knappen.’

Samenwerking met eerste lijn

Op de afdeling Urologie verder onderzoek gedaan naar het effect van prehabilitatie op ligduur, complicaties en het mentaal welbevinden van de patiënt. Ook worden op dit moment plannen gemaakt om het prehabilitatieprogramma op grotere schaal in te zetten voor verschillende operaties in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Binnen het programma wordt actief de samenwerking opgezocht met de 1e lijn. ‘Zo kunnen we samen een passend programma bieden, dichtbij huis en op de manier die nog toegankelijker is voor de oudere patiënt’, aldus het ziekenhuis.