Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackIn memoriam: Jeanne Vogel
Een diëtetiek-icoon is ons ontvallen

In memoriam: Jeanne Vogel

Vrijdag 13 oktober 2023Afbeelding In memoriam: Jeanne Vogel

(1946 – 2023)

Afgelopen maandag 9 oktober is diëtist Jeanne Vogel overleden.

Daarmee verliest, naast familie, vrienden en andere betrokkenen, de diëtetiek een bekend en zeer gerespecteerd lid uit hun midden.

Icoon

Jeanne heeft met haar kennis, passie, daadkracht en enthousiasme veel betekend voor de diëtetiek; in het bijzonder voor de oncologie, zowel in binnen- als buitenland. Zij werd geprezen door iedereen met wie zij werkte en is ook meerdere malen onderscheiden voor haar baanbrekende werk. Zo was ze erelid van de Landelijk Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO) (die zij in 1985 oprichtte) en sinds 2010 erelid van de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD), waar ze vanaf 1970 (vlak na haar afsturen) lid van was.

Jury van de Muntendamprijs:

Met haar inspirerende gedrevenheid heeft Jeanne het belang van goede voeding voor de patiënt met kanker op de kaart weten te zetten en te houden.”

Muntendamprijs

In 2010 ontving zij de prestigieuze Muntendamprijs voor haar rol in de kankerbestrijding in Nederland. Ook stond zij aan de wieg van richtlijnen op dat gebied en het Handboek Voeding bij kanker, waarvan in 2022 een recente editie verscheen. Zij maakte ook jarenlang deel uit van de redactie.

De presentatie van het Handboek Voeding bij kanker 22 juni 2022 (Jeanne staat tweede van rechts)

‘Turboteam’

Jeanne benadrukte altijd dat zij het allemaal niet alleen heeft gedaan; ze prees uitvoerig haar ‘turboteam’ (zo ook in het interview in het NTVD uit 2010). Maar we weten allemaal: zonder haar, de persoon Jeanne, had de diëtetiek er een stuk minder mooi uit gezien.

Jeanne zal zeer gemist worden. Maar haar ‘legacy’ zal binnen de diëtetiek nooit vergeten worden. En alle mooie herinneringen aan haar vriendelijke persoonlijkheid evenmin.  

Call to action afbeelding

Bestuur en team van de NVD, namens diëtetiek Nederland
Call to action afbeelding

Muntendamprijs

Met de prof. dr. P. Muntendamprijs onderscheidt KWF Kankerbestrijding personen met bijzondere verdiensten voor de kankerbestrijding in Nederland. Vogel ontving de prijs vanwege haar pioniersrol op het gebied van voeding en kanker.

“Met haar inspirerende gedrevenheid heeft Jeanne Vogel het belang van goede voeding voor de patiënt met kanker op de kaart weten te zetten en te houden”, aldus de jury.

Lees hieronder artikelen met/over Jeanne
uit het Nederlands Tijdschrift voor Voeding & Diëtetiek (NTVD):

Het interview met Jeanne naar aanleiding van de toekenning van de Muntendamprijs in 2010.

De column van Jeanne in het NTVD-themanummer ‘Oncologie’ in 2012

Het overzichtsartikel over het Handboek Voeding bij kanker uit 2022.

Dit was Jeanne ten voeten uit: