Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHuisarts Pascale Heuts en diëtist Kinzie Pulles onder genot van een salade naar betere samenwerking

Huisarts Pascale Heuts en diëtist Kinzie Pulles onder genot van een salade naar betere samenwerking

Dinsdag 13 juli 2021Afbeelding Huisarts Pascale Heuts en diëtist Kinzie Pulles onder genot van een salade naar betere samenwerking

Het stippenplan en het FODMAP-dieet waren enkele eyeopeners voor huisarts Pascale Heuts. Voor diëtist Kinzie Pulles gaf de kennismakingslunch met de dokter het inzicht vaker met de huisarts contact op te  gaan nemen. Samen eten en afspreken blijkt de samenwerking te verbeteren.

We gaan terug tot november 2019 toen huisarts Pascale Heuts uit Heythuysen en diëtist Kinzie Pulles met praktijken in Heythuysen en Waalwijk namens de NVD een lunchafspraak hadden gewonnen. Dat gebeurde op het congres van het Nederlands Huisartsen Genootschap. De lunch werd vervolgens lang uitgesteld, want eerst kwam er het zwangerschapsverlof van Kinzie, die een mooie dochter kreeg, en daarna sloeg het coronavirus flink toe. Maar in juni van dit jaar was het dan zover dat Pascale en Kinzie naar de plaatselijke Italiaan in het Limburgse dorp Heythuysen gingen waar ze onder het genot van een salade met geitenkaas elkaar beter leerden kennen. Behalve een gezellige bijeenkomst, was het een etentje waarbij over vakinhoudelijke zaken werd gesproken.

Vaker overleg is goed

Pascale heeft het druk. Samen met twee andere huisartsen vormt ze een maatschap voor patiënten in de omgeving van Heythuysen. Het gaat om een praktijk waarbij zo’n 4500 mensen zijn aangesloten. Het is best lastig Pascale te strikken voor een interview. Is ze niet in consult, dan is ze op pad. ‘Het is druk ja’, bevestigt ze, ‘maar ik klaag niet, als huisarts heb je ook een roeping.’ Het hoort erbij.
Naar aanleiding van de lunch geeft ze aan het jammer te vinden dat ze niet vaker met een diëtist om tafel kan zitten. ‘Ik heb de laatste jaren eigenlijk helemaal niet zoveel direct, persoonlijk contact met diëtisten gehad, het gaat vooral om verwijzen’, zegt ze. ‘Dat was vroeger wel anders, dan hadden we wel vaker contact. Ik denk nu dat het goed is om vaker met elkaar te overleggen. Al hoeft dat dan natuurlijk niet per se met een lunch.’

Terughoudende opstelling diëtist

Pascale kende Kinzie Pulles nog niet persoonlijk. En ook Kinzie Pulles had tot de lunch nog geen persoonlijk contact gezocht met huisarts Heuts. ‘Dat komt omdat ik denk dat huisartsen het ontzettend druk hebben’, zegt Pulles. ‘Je bent daardoor terughoudend in het maken van een afspraak die tijd kost. Maar door onze persoonlijke ontmoeting zie ik nu in dat het juist wel goed is om af en toe af te spreken. Het heeft me geleerd dat ik het nu ook eerder zou durven vragen een afspraak met een huisarts te maken. Ik vond de lunch leuk, maar het is vooral ook interessant omdat je elkaar vertelt over ontwikkelingen in je vakgebied. En zo kom je erachter dat niet alles is zoals je soms denkt.’
Zo dacht Kinzie dat haar huisarts vanuit het oogpunt van positieve gezondheid, waarmee de eerste lijn steeds meer te maken krijgt, verder ingevoerd zou zijn in bijvoorbeeld de toepassing van de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). ‘Ik merkte dat Pascale interesse had om er meer over te weten. En ook het koolhydraatarm dieet wekte de nieuwsgierigheid op. Of zo’n dieet werkt en effect heeft, daar hadden we het bijvoorbeeld over.’

Weer wat wijzer

Pascale bevestigt dat: ‘Ik heb weer wat bijgeleerd over begeleiding rond de GLI en de laatste inzichten rond koolhydraatbeperking en het ketogene dieet. Maar ook het stippendieet voor patiënten met een verstandelijke beperking en het FODMAP-dieet waren voor mij eyeopeners. Als huisarts heb je te maken met veel verschillende vragen en problemen van patiënten, je geeft alleen basale en simpele voedingstips. Als ik nu vermoed dat er meer aan voeding gerelateerde problemen spelen, dan verwijs ik nu sneller door naar de diëtist. Zij kan dan verder kijken en ik hoor het dan wel weer terug als het nodig is.’ En dat het zo werkt, bevestigt Kinzie: ‘Ik merk nu al dat er vaker wordt doorverwezen en dat is goed.’

Dit smaakt naar meer

Gezonde voeding als onderdeel van een gezond bestaan, heeft de persoonlijke aandacht van Pascale, maar door het lunchgesprek zijn de mogelijkheden die de diëtist biedt, weer beter op haar netvlies gekomen. Ook de Artsenwijzer kan haar daarbij helpen: ‘Dat ziet er heel handig uit’, aldus Pascale. ‘De lunch was lekker en leerzaam voor de samenwerking. Dit smaakt naar meer!’

Win een lunch! Lees de deelnamemogelijkheid hieronder

Dat een lunch tussen arts en diëtist naar meer smaakt, vindt ook de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. Om bij te dragen aan samenwerking tussen verschillende zorgprofessionals en meer bekendheid te geven aan de Artsenwijzer geeft de NVD vijf luncharrangementen weg, bedoeld voor een lekkere lunch tussen diëtist en een (huis)arts, specialist, fysiotherapeut of politicus/beleidsmaker.
Lijkt je dat leuk en leerzaam? De procedure is simpel: 1. Jij meldt je aan voor een lunch met een van de zorgprofessionals hierboven. 2. Jij kiest je favoriete stek. 3. Wij arrangeren je lunchafspraak met de zorgprofessional naar keuze. 4. Wij vragen je na afloop wat je leermomenten waren en maken er een mooie publicatie van zodat ook anderen er weer wat van kunnen leren.
Wil je meedoen? Stuur dan een mailtje naar redactie@nvdietist.nl. En vermeld hierin met wie je waar zou willen lunchen.