Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHoog energieverbruik bij COVID-19?
METEN = WETEN

Hoog energieverbruik bij COVID-19?

Zaterdag 3 oktober 2020Afbeelding Hoog energieverbruik bij COVID-19?

28 september publiceerde Critical Care een research letter van de groep van prof. Paul Wischmeyer van de Duke University in de Verenigde Staten getiteld: Persistent hypermetabolism and longitudinal energy expenditure in critically ill patients with COVID-19.

Ze doen hierin verslag van de eerste voorlopige resultaten van hun LEEPCOVID-studie (clinicaltrials.gov NCT04350073), verzameld van maart tot mei, 2020. Het energieverbruik van patiënten met COVID-19 is gevolgd om te bepalen of er sprake is van hypermetabolisme.

Methode

Bij patiënten met COVID-19 op de intensive care werd het energieverbruik om de 72 uur gemeten met indirecte calorimetrie (Q-NRG, COSMED/BAXTER, USA). De gemeten energieverbruik in rust (REE) werd vergeleken met de berekende REE. De auteurs zeggen hiervoor de Harris & Benedictformule te gebruiken maar deze is in de onderstaande figuur gelijk aan 20 kcal/kg. Zie ook.

Resultaten

Het energieverbruik van 22 COVID-19 IC-patiënten is gemeten.  Tijdens de eerste week op de intensive care was de gemeten REE tussen 15 en 20 kcal/kg. Na de eerste week werd een hogere REE en een grote variatie in REE gemeten. Dit hypermetabolisme blijft aanhouden tot en met de derde week; de gemiddelde gemeten REE = 150% van de berekende REE in de derde IC-week.

De hier gepresenteerde longitudinale gegevens tonen een progressief hypermetabolisme, beginnend na 1 week beademing bij COVID-19 IC-patiënten. Het gemeten energieverbruik is fors hoger dan 20 kcal/kg.

Naar de praktijk?

In deze, betrekkelijk kleine maar wel unieke en homogene, groep was een grote variatie te zien. Dit ondersteunt de aanbeveling dat het meten van het energieverbruik van grote meerwaarde is en dat de berekeningsformules niet toepasbaar zijn.

De onderzoekers meten verder. Ze hebben inmiddels bij meer dan 80 patiënten het (verloop van) het energieverbruik gemeten en zullen ook deze gegevens publiceren. Tot die tijd is het advies om waar mogelijk het energieverbruik te meten om zo optimaal mogelijk te kunnen voeden.

REE en COVID

REE en COVID

Auteurs

dr.ir. Nicolette Wierdsma ,
Hinke Kruizenga ,
prof. dr. ir. Peter Weijs