Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHoe staat het met de vernieuwing van het functiehuis voor de umc’s?

Hoe staat het met de vernieuwing van het functiehuis voor de umc’s?

Vrijdag 7 juni 2024Afbeelding Hoe staat het met de vernieuwing van het functiehuis voor de umc’s?

In het najaar van 2023 is werkgeversorganisatie NFU samen met de vier zorgvakbonden, waaronder FBZ waarbij de NVD is aangesloten, gestart met de vernieuwing van het functiehuis voor de umc’s (fuwavaz). Inmiddels hebben alle inputsessies voor de verschillende functiefamilies plaatsgevonden. Veel zorgprofessionals van de aangesloten verenigingen deden mee aan de sessies en gaven waardevolle input over de ontwikkelingen in hun werk. Samen met de inventarisatie in de verschillende umc’s, heeft dit geleid tot een blauwdruk van alle huidige functies. Hoe gaat het traject nu verder?

Keuze functiewaarderingssysteem

FBZ en de andere partijen bereiden deze periode het programma van eisen en wensen voor, in verband met de verplichte Europese aanbesteding voor het nieuwe functiewaarderingssysteem. Waaraan moet het nieuwe systeem voldoen? Om wildgroei van functies in het systeem te voorkomen, wordt het aantal normfuncties bepaald. Deze normfuncties moeten herkenbaar zijn om alle functies in de umc’s te kunnen indelen. Andere aandachtspunten zijn de gebruiksvriendelijkheid en het onderhoud van het systeem.
Vervolgens gaat in september de Europese aanbesteding van start en hebben de benaderde partijen een aantal maanden de tijd om te reageren. Zodra sociale partners een keuze hebben gemaakt, gaat de betreffende partij aan de slag met het inrichten van het nieuwe systeem. Het zal geruime tijd vergen om alle eisen en wensen technisch te verwerken.

Toekomstbestendig

De vernieuwing van het functiehuis vereist zorgvuldigheid en betekent een intensief en langdurig proces. Doel is een toekomstbestendig functiewaarderingssysteem die duidelijkheid biedt over de functie van alle umc-medewerkers. Zodra meer bekend is over de Europese aanbesteding, volgt een update.