Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHet mogelijk tekort aan diëtisten blijft niet onopgemerkt

Het mogelijk tekort aan diëtisten blijft niet onopgemerkt

Dinsdag 15 maart 2022Afbeelding Het mogelijk tekort aan diëtisten blijft niet onopgemerkt

Een mogelijk tekort aan diëtisten blijft niet onopgemerkt. Het nieuwsplatform NU.nl bericht dat volgens de NVD ‘de instroom bij diëtisten zo groot is, dat in meerdere provincies een tekort dreigt’. Ook verhaalt de NU-site dat het aantal deelnemers aan het zogeheten gecombineerde leefstijlinterventieprogramma (GLI) volgens het RIVM omhoog schiet.

De oorzaak voor de toenemende vraag naar GLI’s en diëtisten is het toegenomen overgewicht van de Nederlanders en de invloed die de pandemie daarop heeft gehad. Volgens onderzoeksbureau Ipsos is tijdens de pandemie een kwart van de Nederlanders zwaarder geworden.

Rol van de diëtist

In het NU-artikel gaat NVD-directeur Bianca Rootsaert in op de rol van de diëtist. Ze bevestigt dat de circa 4.500 diëtisten in Nederland het vooral druk hebben met obesitasgevallen, maar ze zien ook ondervoeding als groeiend probleem.

Patiënten op wachtlijst

“In principe moeten Nederlanders binnen vijf dagen gezien worden door een diëtist, maar dat is momenteel niet zo”, zegt Rootsaert. Zorgverzekeraars moeten dan een oplossing zoeken in andere regio’s, of online consulten proberen te organiseren. “Maar dat is niet altijd mogelijk.” Patiënten komen dan uiteindelijk op een wachtlijst te staan.

De NVD-directeur stipt in het NU-artikel verder aan dat diëtisten ook vóór de coronapandemie druk waren. Volgens haar moet de sector geholpen worden om uit te breiden. “De komende jaren zal dit vak hard nodig zijn om – met andere zorgberoepsgroepen – grote problemen aan te pakken.”