Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHerziening Zorgmodule Voeding: eerste stappen gezet

Herziening Zorgmodule Voeding: eerste stappen gezet

Maandag 16 december 2024Afbeelding Herziening Zorgmodule Voeding: eerste stappen gezet

In de afgelopen maanden is een start gemaakt met de herziening van de Zorgmodule Voeding. Er vond een knelpunteninventarisatie plaats onder zowel zorgverleners als patiënten. Hoe is dit verlopen?

We stelden Marieke Plas, beleidsmedewerker en richtlijn ontwikkelaar NVD, hierover een aantal vragen:

Hoe vond de knelpunteninventarisatie plaats?

“Voor de knelpunteninventarisatie maakten we gebruik van vragenlijsten en interviews. Diëtisten, huisartsen en andere zorgverleners, zoals verpleegkundigen en vroegen medisch specialisten we naar knelpunten in de voedingszorg. In totaal kwamen er 161 reacties binnen: 116 van diëtisten, 18 van huisartsen en 27 van andere zorgverleners. Aan de inventarisatie deden ook patiënten mee. Via een oproep aan het zorgpanel van de Patiëntenfederatie hebben we 15 patiënten geïnterviewd. Deze patiënten ontvingen voedingszorg op verschillende zorgniveaus.”

Waarom heb je ook interviews ingezet?

“Interviews geven meer diepgang dan een vragenlijst,” vertelt Marieke. “Vooral bij patiënten wilden we begrijpen hoe zij voedingszorg ervaren. Tijdens de gesprekken werd duidelijk wat voor zorg ze kregen en hoe ze dit beleefden. Er kwamen persoonlijke verhalen naar voren. Een voorbeeld is een patiënt die ongevraagd voedingsadvies kreeg van een huisarts vanwege veganistisch eten. Een ander verhaal ging over het afbouwen van sondevoeding met hulp van een diëtist. Deze openhartige gesprekken leverden waardevolle inzichten op, die we goed kunnen gebruiken om het patiëntenperspectief in de herziene zorgmodule te waarborgen.”

Wat viel op in de uitkomsten?

Marieke: “Er kwamen zowel overeenkomsten als verschillen naar voren. Veel zorgverleners gaven aan dat de vergoeding voor dieetbehandelingen te laag is. Dit maakt het lastig om goede zorg te bieden. Ook vonden sommigen dat de overheid meer moet doen om een gezonde leefomgeving te stimuleren. Bij patiënten vielen vooral de verschillende ervaringen op. Sommigen waren heel tevreden over de begeleiding, anderen vonden het advies onvoldoende afgestemd op hun situatie.”

Wat gebeurt er met de resultaten?

“De verzamelde knelpunten worden besproken tijdens een Invitational Conference op 16 januari”, vertelt Marieke. “Hier komen diëtisten, andere zorgverleners en patiënten(vertegenwoordigers) samen. Tijdens deze bijeenkomst worden de knelpunten gepresenteerd en geprioriteerd. Daarbij bespreken hoe we de knelpunten kunnen meenemen in de nieuwe Zorgmodule Voeding.”

Samen naar betere voedingszorg

Marieke: “Met deze brede aanpak gaan we de zorgmodule Voeding herzien. Door de input van zowel zorgverleners als patiënten wordt duidelijk welke aanpassingen nodig zijn om goede voedingszorg te kunnen leveren. De komende stappen richten zich op het vertalen van deze inzichten naar concrete aanbevelingen.”

Marieke Plas
foto: annemieke van der togt