Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHerziene versies NHG-standaard en Multidisciplinaire richtlijn voor PDS gepubliceerd
Nu beschikbaar

Herziene versies NHG-standaard en Multidisciplinaire richtlijn voor PDS gepubliceerd

Woensdag 14 december 2022Afbeelding Herziene versies NHG-standaard en Multidisciplinaire richtlijn voor PDS gepubliceerd

De nieuwe ‘NHG-Standaard Prikkelbare Darm Syndroom’ en de nieuwe ‘Multidisciplinaire richtlijn voor diagnose en behandeling van PDS’ zijn gepubliceerd. De richtlijnen zijn hulpmiddelen voor artsen en andere zorgverleners.

Veel veranderd in 10 jaar tijd

De vorige richtlijnen zijn inmiddels meer dan 10 jaar oud. Er zijn in die tijd zijn er veel behandelingen voor het Prikkelbaredarmsyndroom (PDS) bij gekomen, zoals het FODMAP-dieet, pepermuntoliecapsules en linaclotide. Deze behandelingen worden in de richtlijnen uitgebreid beschreven. Ook staat in de nieuwe richtlijnen een overzichtelijke tabel met de behandelingen waar wetenschappelijk bewijs voor is. Ook vind je uitleg over voeding, medicijnen, supplementen en therapieën die bij PDS kunnen helpen.

BELANGRIJK OM T WETEN:

Elke behandeling van PDS werkt maar bij een klein deel van de patiënten goed.

Verschil standaard en richtlijn

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) publiceerde de nieuwe, herziene versie de NHG-Standaard voor Prikkelbare Darm Syndroom. Deze standaard is de richtlijn voor diagnose en behandeling van PDS specifiek door huisartsen.

De Multidisciplinaire Richtlijn voor diagnose en behandeling van Prikkelbare Darm Syndroom is bedoeld is voor verschillende, multidisciplinaire, behandelaars, zoals huisarts, diëtist, maag-darm-leverarts, internist, arbo-arts.

Op de website van Prikkelbare Darm Syndroom Belangenorganisatie is nog veel meer informatie over PDS te vinden.