Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHerziene richtlijn IBD bij kinderen: wat betekent dit voor diëtisten?
Meer aandacht voor voedingstherapie

Herziene richtlijn IBD bij kinderen: wat betekent dit voor diëtisten?

Dinsdag 11 maart 2025Afbeelding Herziene richtlijn IBD bij kinderen: wat betekent dit voor diëtisten?

De richtlijn voor inflammatoire darmziekten (IBD) bij kinderen is vernieuwd. Suzanne van Zundert, diëtist kindergeneeskunde in het Amsterdam UMC / Emma Kinderziekenhuis, droeg bij aan deze herziening. Maar waarom was dat nodig, en wat is er veranderd?

De vorige versie van de richtlijn stamde uit 2009, met een laatste update in 2018. Inmiddels zijn er nieuwe inzichten, vooral op het gebied van voedingstherapie bij de ziekte van Crohn. Daarom zijn drie modules herzien en drie nieuwe modules toegevoegd.

Wat is er veranderd?

De vernieuwde richtlijn besteedt meer aandacht aan voedingstherapie bij IBD. Er zijn nu aparte modules voor de inductiefase, waarin voeding kan helpen de ziekte tot rust te brengen, en de onderhoudsfase, waar voeding naast medicatie een rol speelt. Ook nieuw is het advies om coloscopie bij kinderen uit te stellen tot na hun achttiende, vanwege het extreem lage risico op darmkanker op jonge leeftijd. Verder zijn er modules toegevoegd over therapeutic drug monitoring, tromboseprofylaxe en telemonitoring.

Deelname werkgroep

Suzanne werd via de NVD gevraagd om feedback te geven op de richtlijn. Toen bleek dat specifieke voedingskennis nodig was, droegen kinder-maag-darm-leverartsen haar voor als lid van de werkgroep.

Een uitdaging met impact

“Het was mijn eerste keer, dus het proces was nieuw voor mij,” vertelt Suzanne. Samen met een kinder-maag-darm-leverarts uit het Sophia Kinderziekenhuis herschreef ze de voedingsmodules. Dat betekende literatuuronderzoek, Engelse teksten schrijven en eindeloze feedbackrondes.

De samenwerking met andere specialisten was intensief maar leerzaam. “Soms voelde ik me onzeker tussen de artsen en apothekers, maar ik wist dat mijn kennis van voedingstherapie een belangrijke toevoeging was.”

Waarom is dit relevant voor diëtisten?

Diëtisten spelen een cruciale rol in de behandeling van IBD. Door betrokken te zijn bij richtlijnen, kunnen ze hun kennis laten meewegen in de zorgstandaard. “Het is belangrijk dat voeding een vaste plaats krijgt binnen de multidisciplinaire aanpak,” benadrukt Suzanne.

Raad je het andere diëtisten aan?

“Zeker! Het is tijdrovend, maar je leert enorm veel. Je vergroot je netwerk, draagt bij aan evidence-based practice en wordt erkend als expert binnen je vakgebied. Bovendien is het ontzettend waardevol om te zien hoe jouw input bijdraagt aan betere zorg.”

Dus, diëtisten: als je ooit de kans krijgt om mee te werken aan een richtlijn, grijp die dan met beide handen aan!