Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackGeheel herziene editie handboek ‘Voeding bij kanker’ verschenen
Een naslagwerk om trots op te zijn!

Geheel herziene editie handboek ‘Voeding bij kanker’ verschenen

Donderdag 23 juni 2022Afbeelding Geheel herziene editie handboek ‘Voeding bij kanker’ verschenen

Woensdag 22 juni verscheen de derde geheel herziene editie van het handboek Voeding bij kanker. Het was letterlijk en figuurlijk een warm onthaal in het centrum van Utrecht. In het bijzijn van een ‘historisch’ gezelschap, want de mensen die aan de wieg stonden van de eerste boeken over voeding en kanker – zoals Goed eten! en Leidraad voedingskundigen bij kanker – waren aanwezig. Zowel de kennis, als de redactie en de omvang, zijn in de loop der jaren flink toegenomen. Met deze editie ligt er een, zoals de uitgever het noemde, ‘kloek’ naslagwerk.

Door een club van 57 redacteuren zijn álle factoren over het onderwerp voeding bij kanker gecoverd. En zoals hoofdredacteur Herma ten Have zei: “Het mooie van dit boek is dat hierin ons héle vak tot uiting komt, omdat kanker gepaard gaat met veel comorbiditeit en andere factoren van de diëtetiek.” Redacteur Niki Doornink zei het ook heel mooi te vinden dat er in deze nieuwe editie ook veel aandacht is voor de psychosociale factoren rondom de ziekte. (Maar ‘het glaasje alcohol om de eetlust op te wekken’ heeft het in dat verband in deze moderne versie niet meer gehaald!)     

Inhoud

Volledig  overzicht

Het boek Voeding bij kanker geeft een overzicht van de relatie tussen voeding en het ontstaan van kanker, de voedingsproblematiek tijdens en na de behandeling, en de mogelijkheden om via gerichte voedingsinterventie goede zorg te verlenen. Omdat steeds meer mensen van kanker genezen of dit langer overleven, wordt ook besproken hoe na de behandeling voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan gezondheidswinst en kwaliteit van leven.

Algemeen en tumorspecifiek

Alle hoofdstukken zijn door de experts op dat gebied grondig bekeken en aangepast aan de laatste stand van de wetenschap en praktijk; een combinatie van feiten en ervaring dus. Daarmee worden alle misvattingen rondom dit onderwerp uit de wereld geholpen. Het eerste deel is algemene kennis (aan de orde komen onder andere epidemiologie, voedingstoestand, voedingsbehoefte, specifieke klachten, supplementen, beweging  en ouderen). Het tweede deel omvat meer dan twintig tumorspecifieke hoofdstukken.

Opvallend

Professor Ellen Kampman schrijft in het voorwoord dat het opvallend is dat deze versie meer algemene hoofdstukken bevat die zijn geschreven in combinatie met andere disciplines, zoals radiotherapie, fysiotherapie, psychologie revalidatiegeneeskunde en palliatieve zorg, en dat er aandacht is voor zaken als de interactie tussen voeding medicatie en de nieuwe GLIM-criteria.  

Voor wie?

Het boek is een basisdocumenten voor diëtisten in oncologische diëtetiek en iedereen met wie zij samenwerken. Maar voedingszorg heeft een multidisciplinair karakter, en daarmee is de zorg voor de voedingstoestand van kankerpatiënten ook onderdeel van het professioneel handelen van artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en andere paramedici. Het handboek is dus ook voor hen bedoeld.

Trots!

Het boek Voeding bij kanker is een document om trots op te zijn. Primair natuurlijk vanwege het belang van dit volledige en overzichtelijke naslagwerk voor ons vak, en iedereen die daaraan verbonden is, maar zéker ook vanwege de enorme inzet van alle diëtisten en andere experts die dit (grotendeels belangeloos) mogelijk hebben gemaakt!

Voeding bij kanker komt ook digitaal beschikbaar. Als je het boek koopt, ontvang je een code waarmee je hierop kunt inloggen.

Voeding bij kanker, derde geheel herziende druk. Redactie: Herma ten Have (hoofdredacteur) Sandra Beijer, Peggy Delsink, Niki Doornink, Rianne van Lieshout, Jeanne Vogel. Uitgeverij De Tijdstroom, Utrecht 2022.

 

ISBN 978 90 5898 348 0

 

€ 79,95

 

Verkrijgbaar bij: www.tijdstroom.nl