Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHarriët Jager vertelt over belang diëtetiek in podcast ‘Teachable moments’
Podcast Coalitie Leefstijl in de Zorg

Harriët Jager vertelt over belang diëtetiek in podcast ‘Teachable moments’

Donderdag 4 juli 2024Afbeelding Harriët Jager vertelt over belang diëtetiek in podcast ‘Teachable moments’

De Coalitie Leefstijl in de Zorg heeft een podcast. De laatste aflevering ging over ‘teachable moments’: de kansen die je als zorgverlener moet pakken om je cliënt zijn of haar gedrag te laten veranderen. In deze podcast kwam ook Harriët Jager-Wittenaar aan het woord, onze bijzonder hoogleraar Diëtetiek en transmurale voedingszorg aan het Radboudumc.

Belang van de diëtist bij goede voedingszorg

Goed eten is altijd belangrijk, maar tijdens een genezingsproces is goede voeding nóg belangrijker. Harriët beantwoordt de vraag: “Wat is nou het verschil tussen extra aandacht voor voeding en voedingszorg?” Verder legt ze uit hoe diëtisten werken vanuit de driehoek medische kennis, voedingskennis en kennis van de psyche (gedragsverandering). Daarnaast benadrukt ze het belang van goede voedingszorg bij de behandeling van ondervoeding.

Wat is de Coalitie Leefstijl in de Zorg?

De Coalitie Leefstijl in de Zorg is een samenwerking van organisaties die zich bezighouden met zorg. Ze werken ook in beleid, wetenschap en innovatie, of hebben op een andere manier te maken met leefstijl in de zorg. In 2025 moet leefstijl een vast onderdeel zijn van de reguliere zorg voor mensen met gezondheidsproblemen of ziektes. Door onderzoek te doen en te kijken naar mogelijkheden en knelpunten met financiering, richtlijnen en onderwijs, wil de coalitie leefstijl in de zorg brengen. De coalitie werkt samen met zorgprofessionals en patiënten om dit voor elkaar te krijgen.

Wat is de rol van de NVD?

De NVD is één van de partijen die onderdeel uitmaakt van deze coalitie. De NVD vindt het belangrijk dat persoonlijke voedingszorg in 2025 een standaard onderdeel is van de juiste zorg voor mensen met gezondheidsproblemen of ziektes.

Beluister de podcast

Lees meer over de andere sprekers en beluister de podcast.