Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackHandreiking ‘Eten en drinken voor mensen met dementie’
Voor mantelzorgers en zorgprofessionals in het verpleeghuis

Handreiking ‘Eten en drinken voor mensen met dementie’

Vrijdag 13 januari 2023Afbeelding Handreiking ‘Eten en drinken voor mensen met dementie’

Samen met een aantal andere organisaties heeft de NVD een handreiking ‘Eten en drinken voor mensen met dementie’ ontwikkeld. Deze handreiking is in de eerste plaats bedoeld voor mantelzorgers, maar is ook geschikt voor zorgprofessionals in het verpleeghuis.

Lekker en plezierig eten en drinken is zo verweven in ons dagelijks leven, dat het soms moeilijk voor te stellen is dat dit niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Voor mensen met dementie kan eten en drinken soms lastig zijn. En zelfs onplezierig. Vooral wanneer de dementie vordert. Voor naasten kan dit erg moeilijk zijn om mee om te gaan.

Problemen herkennen en aanpakken

De handreiking ‘Eten en drinken voor mensen met dementie’ biedt mantelzorgers daarom tips om problemen te herkennen en zelf iets te kunnen doen. Tevens geeft de handreiking algemene informatie over de meest voorkomende problemen bij eten en drinken bij mensen met dementie in het verpleeghuis. Denk aan ongewenst gewichtsverlies, kauw- en slikproblemen, medische voeding en voedselweigering.

Zorgprofessionals in verpleeghuis

Hoewel de handreiking zich in eerste instantie richt op de mantelzorger is de informatie ook zeer informatief voor zorgprofessionals in het verpleeghuis. Ook kan de zorgprofessional de handreiking aanraden wanneer naasten meer willen weten over eten en drinken bij dementie.

Enkele reacties van mantelzorgers:

“De handreiking is duidelijk, niet belerend, wél adviserend. Goed geschreven. Alle facetten betreffende eten en drinken komen aan bod. Voor een leek is dit heel verhelderend.”

“Het geeft me meer grip op de situatie.”

Achtergrondinformatie handreiking

De handreiking is ontwikkeld door een groepje onafhankelijke experts, met hulp van enkele partnerorganisaties. Dit zijn Vilans, Nederlandse Vereniging van Diëtisten, Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie, Ergotherapie Nederland en Alzheimer Nederland. Deze samenwerking heeft ervoor gezorgd dat het thema eten en drinken in de handreiking breed wordt benaderd. Er wordt dus niet alleen aandacht gegeven aan het voedingskundige aspect rondom eten en drinken, maar ook het ergonomische, logopedische, psychische en ethische.

Doelstelling is mantelzorgers te ondersteunen en te voorzien van betrouwbare en heldere informatie over de problemen die bij hun naasten met dementie in het verpleeghuis kunnen ontstaan.

Aanleiding voor het schrijven van deze handreiking waren de vele vragen in de praktijk over dit onderwerp en het gebrek aan goed informatiemateriaal. We denken hiermee een waardevolle bijdrage te kunnen leveren aan de zorg voor mensen met dementie in het verpleeghuis. De handreiking is getest in de praktijk en kreeg veel positieve reacties.

Handreiking downloaden

De handreiking is te downloaden als digitale versie en als printversie.

Voor vragen over de handreiking kun je contact opnemen met Mieke van Hamersveld: M.vanhamersveld@vilans.nl