Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackGezondheidsraad publiceert advies over aanvaardbare bovengrenzen vitamines en mineralen
Adviezen EFSA worden gevolgd

Gezondheidsraad publiceert advies over aanvaardbare bovengrenzen vitamines en mineralen

Dinsdag 7 maart 2023Afbeelding Gezondheidsraad publiceert advies over aanvaardbare bovengrenzen vitamines en mineralen

De vaste Commissie Voeding van de Gezondheidsraad heeft een advies opgesteld over de aanvaardbare bovengrenzen voor de inname van vitamines en mineralen. Het is onderdeel van een reeks adviezen over voedingsnormen die de Gezondheidsraad publiceert.

De commissie adviseert om voor de Nederlandse populatie de bovengrenzen van de European Food Safety Authority (EFSA) over te nemen, vooruitlopend op de komst van Europese wettelijk vastgestelde maximumhoeveelheden.

Voorlichting Voedingscentrum blijft gelijk

Het nieuwe advies heeft volgens de raad geen implicaties voor de voorlichting door het Voedingscentrum aangezien de EFSA-bovengrenzen nu ook al worden gebruikt voor de voedingsvoorlichting. “Mensen kunnen vitamines en mineralen tot zich krijgen via voedingsmiddelen (die soms verrijkt zijn met extra vitamines en mineralen) en via voedingssupplementen”, schrijft de vicevoorzitter van de Gezondheidsraad, Marianne Geleijnse, aan de staatssecretaris van Volksgezondheid Welzijn en Sport.  

Europese regelgeving

“Het is in Nederland al jaren gebruikelijk om uit te gaan van de EFSA-bovengrenzen voor vitamines en mineralen, op basis van de veronderstelling dat de EFSA-bovengrenzen leidend zullen worden in de Europese regelgeving over maximum hoeveelheden voor voedingssupplementen en verrijkte voedingsmiddelen. Mede daarom adviseerde de Gezondheidsraad de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in 2014 om in Nederland voorlopig de bovengrenzen van EFSA te gebruiken. Recent is duidelijk geworden dat de Europese regelgeving inderdaad gebaseerd gaat worden op de EFSA-bovengrenzen.”