Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackEuropese bekroning Partnerschap Overgewicht Nederland
'Best collaborative project'

Europese bekroning Partnerschap Overgewicht Nederland

Maandag 12 december 2022Afbeelding Europese bekroning Partnerschap Overgewicht Nederland

Het Partnerschap Overgewicht Nederland (PON) is dit jaar bekroond voor een initiatief om meer aandacht te vragen voor de obesitaspandemie tijdens Wereld Obesitasdag 2022.

Een bekende en belangrijke oorzaak van obesitas is een ongezonde leefstijl. Maar dat is bij velen niet de enige oorzaak. Vaak spelen er ook nog andere factoren mee die zowel sociaal, psychisch of medisch kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan stress door financiële schulden of aan medicatie die gewichtsafname kan belemmeren.

Animatiefilmpje en laserprojectie op Erasmus MC

Om alle vooroordelen over obesitas te bestrijden, en om uit te leggen wat een complexe ziekte obesitas is, lanceerde het PON op Wereld Obesitasdag een animatiefilmpje.

Daarnaast heeft het PON in samenwerking met het Erasmus MC extra aandacht gevraagd voor de groeiende en chronische obesitaspandemie, door een laserprojectie op de torenhoge gevel van het Erasmus MC midden in Rotterdam. Deze gevelprojectie was van grote afstand te zien en herinnerde eraan dat circa zeven miljoen Nederlanders met overgewicht of obesitas leven. De projectie verwees naar een sociale media- en een websitebericht over de factoren die een rol kunnen spelen bij het ontstaan van obesitas of het in stand houden ervan. Ook het nieuwe animatiefilmpje werd hier getoond. Met deze communicatie-uiting hoopte het PON om meer bewustwording te creëren voor de complexiteit en urgentie van de ziekte obesitas.

Bekroning door EASO

Het European Association for the Study of Obesity (EASO) heeft het PON voor dit initiatief bekroond met de award ‘best collaborative project’. Het PON is dankbaar voor deze Europese bekroning voor het werk en blijft zich uiteraard inzetten voor het effectiever voorkomen en behandelen van overgewicht en obesitas.

Bekijk het animatiefilmpje en de laserprojectie onderaan deze pagina.