Erkenning voor ontwikkeling functie van de diëtist
Dinsdag 1 oktober 2024Vanaf 1 oktober 2024 zijn er wijzigingen in het FWG-systeem van kracht voor diëtisten werkzaam in instellingen en ziekenhuizen die onder een cao vallen. Hiermee komt een einde aan een anderhalf jaar durend onderzoek, dat mede op verzoek van de NVD was ingesteld en uitgevoerd door Stichting FWG.
De aanleiding voor dit verzoek van de NVD was dat de functie van diëtist in de loop der jaren zwaarder geworden is en er zijn meer verantwoordelijkheden bijgekomen. Daarnaast was er veel onvrede over de ijkfunctie in functiegroep 45, die in 2016 in het FWG-systeem was opgenomen: deze paste zowel inhoudelijk als qua niveau niet bij de werkzaamheden en de functie van een diëtist. Omdat veel diëtisten zich niet herkenden in de ijkfunctie, leidde dit de afgelopen jaren tot veel discussies met werkgevers over een passende inschaling.
Uitkomsten onderzoek
Het onderzoek dat FWG het afgelopen jaar uitvoerde, laat de volgende uitkomsten zien:
- De ijkfunctie in functiegroep 45 verdwijnt;
- Er is een nieuwe ijkfunctie in functiegroep 50;
- Voor functiegroep 55 is een praktijkvoorbeeld voor de functie diëtist-onderzoeker gemaakt.
Reactie NVD
Mirjam van der Laan, voorzitter NVDDat de ijkfunctie op niveau 45 eindelijk is vervallen, is goed nieuws. Er staat nu een stevige ijkfunctie in functiegroep 50, welke de leden kunnen gebruiken in gesprek met hun werkgever. Positief is ook dat er erkenning is voor de functie diëtist-onderzoeker. Dit alles past bij de ontwikkeling van ons beroep. Dat er geen ijkfunctie in 55 uit het onderzoek naar voren komt, vinden we teleurstellend, maar dat is hoe deze systematiek, die uitgaat van vastgestelde gezichtspunten binnen functiebeschrijvingen, werkt. FWG heeft binnen de kaders en protocollen van de indelingssystematiek haar onderzoek op zorgvuldige wijze verricht, gebaseerd op de aangereikte functiebeschrijvingen en interviews met diëtisten in de instellingen en ziekenhuizen.
Hiermee wordt overigens uitdrukkelijk niet gesteld dat een functie van diëtist in functiegroep 55 niet mogelijk is. De uitkomst van het onderzoek betekent dat je over een functie in functiegroep 55 het gesprek met je werkgever nog altijd kunt aangaan. De NVD en FBZ Rechtshulp kunnen je hierbij eventueel ondersteunen en meekijken of dit in jouw situatie haalbaar is.
Nieuwe functie: diëtist-onderzoeker
De NVD heeft tijdens het traject de functie van diëtist-onderzoeker in het onderzoek gebracht. Deze functie was bij de start van het traject in 2023 nog niet in beeld. Omdat er in het onderzoek geen vastgestelde functiebeschrijvingen van diëtist-onderzoekers werden aangetroffen, is op basis van interviews met diëtisten die ook als onderzoeker werken een praktijkvoorbeeld (te bekijken via deze link) opgesteld. Dit voorbeeld illustreert hoe deze functie er in de praktijk uit kan zien. Komt de functie in een ziekenhuis of instelling daarmee overeen, dan past functiegroep 55 daarbij.
Onderzoeksaanpak
Onder coördinatie van FBZ hebben de instellingen en ziekenhuizen functiebeschrijvingen aangeleverd voor verschillende functiegroepen, en zijn er interviews met leidinggevenden en diëtisten afgenomen. FBZ heeft diëtisten daartoe uitgenodigd en de NVD heeft haar leden gestimuleerd om bij te dragen. Op basis van het aangeleverde materiaal en de gesprekken heeft de Stichting FWG een analyse gemaakt en een score toegekend, dit is beoordeeld door een commissie van vakbonden en werkgeversverenigingen uit de zorg.
Uitkomsten onderzoek
Uit het onderzoek komt naar voren dat de functie van diëtist zwaarder is geworden sinds het vorige onderzoek, onder andere door de toename van multi-problematiek. Ook het uitvoeren van metingen met behulp van meettechnieken is nu meegewogen. Dit heeft geleid tot een score op het gezichtspunt Bewegingsvaardigheid. Voorheen scoorde de functie van diëtist bovenin de bandbreedte van functiegroep 45 tot middenin de bandbreedte van functiegroep 50. Door een hogere score op enkele gezichtspunten, kan de functie nu bovenin de bandbreedte van functiegroep 50 uitkomen. De grens met functiegroep 55 werd echter op basis van het aangereikte materiaal (nog) niet overschreden.
Het onderzoek leverde de volgende onderbouwing op:
- Op veel gezichtspunten binnen het FWG-systeem scoort de functie van diëtist gelijk met andere paramedische functies, zoals op de gezichtspunten Kennis, Zelfstandigheid, Sociale vaardigheden en Risico’s, Verantwoordelijkheden en Invloed.
- Bij het gezichtspunt Oplettendheid scoort de functie van diëtist zelfs hoger dan andere paramedische functies. Dit bevestigt dat de diëtist als paramedisch beroep gelijkwaardig is aan andere paramedische beroepen en bovendien veel alertheid vraagt in de uitoefening van het werk.
- Op de gezichtspunten Uitdrukkingsvaardigheid, Bewegingsvaardigheid, Overige functie-eisen en Inconveniënten scoorde de diëtist gemiddeld genomen lager.
Vergelijkend onderzoek met andere paramedische beroepen
Er is onderzocht hoe het komt dat andere paramedische functies wel in functiegroep 55 kunnen uitkomen. Op veel gezichtspunten binnen het FWG-systeem scoort de functie van diëtist gelijk met andere paramedische functies. Echter, bij de gezichtspunten Uitdrukkingsvaardigheid, Bewegingsvaardigheid, Overige functie-eisen en Inconveniënten kunnen andere paramedische functies een hogere score behalen dan de diëtist, waardoor zij de grens van functiegroep 50 naar 55 kunnen overschrijden.
Separaat onderzoek naar de diëtist-onderzoeker
De NVD heeft gevraagd of functiegroep 55 haalbaar is voor de diëtist-onderzoeker, omdat deze functie in opkomst is en in eerste instantie nog niet was meegenomen in het onderzoek. Aangezien er geen vastgestelde functiebeschrijvingen van diëtist-onderzoekers werden aangetroffen, is separaat onderzoek gedaan naar deze functie. Op basis van interviews met diëtisten die ook als onderzoeker werken, is een praktijkvoorbeeld opgesteld. Komt de functie in een ziekenhuis hiermee overeen, dan past functiegroep 55 daarbij.
Toepassing in de praktijk
De ijkfunctie is een gemiddelde. Het biedt een goed handvat om het gesprek aan te gaan binnen de instelling of het ziekenhuis. Het is belangrijk om te benadrukken dat hiermee niet wordt uitgesloten dat in bepaalde instellingen en ziekenhuizen de gezichtspunten Bewegingsvaardigheid, Uitdrukkingsvaardigheid, Overige functie-eisen en Inconveniënten wel pregnanter aanwezig kunnen zijn. Een ijkfunctie is een gemiddelde, gebaseerd op verschillende functieprofielen uit het hele land en vanuit verschillende ziekenhuizen en instellingen.
Ondersteunend materiaal
De NVD past op basis van nieuwe informatie uit dit traject en de overleggen met FBZ en FWG de checklist met de modelfunctiebeschrijving aan. Deze kun je gebruiken wanneer je in overleg gaat met je werkgever over je functiebeschrijving en indeling. Op basis van het nieuwe functiemateriaal kan je werkgever ook besluiten om de precieze functiebeschrijving (en indeling) op lokaal niveau aan te passen, rekening houdend met specifieke werkzaamheden of bijzondere omstandigheden.
Gratis rechtshulp voor NVD-leden
Wil je zelf aan de slag met je functiebeschrijving of indeling, omdat deze niet meer actueel is, of komt je werkgever met wijzigingsvoorstellen? Dan kun je gebruikmaken van de (binnenkort gewijzigde) checklist en je laten bijstaan door de arbeidsjuristen van FBZ Rechtshulp. Leden van de NVD hebben recht op gratis rechtshulp. Daarnaast kun je ook de NVD raadplegen voor advies. In de FAQ functiewaardering op de website van FBZ kun je meer informatie vinden over FWG, bijvoorbeeld hoe je toegang krijgt tot het FWG-systeem, wat een ijkfunctie inhoudt, wat een praktijkvoorbeeld is en hoe je bezwaar kunt maken tegen je functiebeschrijving of indeling. Deze informatie is alleen toegankelijk voor leden.
Kennissessie voor NVD leden
De NVD organiseert binnenkort samen met FBZ een kennissessie voor alle leden werkzaam bij de ziekenhuizen en instellingen, om de systematiek en het scoren van gezichtspunten nader toe te lichten.