Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackDiëtisten: ‘Ziekenhuis moet rekening houden met klimaatimpact maaltijden’
Resultaten enquête PAN Nederland en Caring Doctors

Diëtisten: ‘Ziekenhuis moet rekening houden met klimaatimpact maaltijden’

Dinsdag 30 mei 2023Afbeelding Diëtisten: ‘Ziekenhuis moet rekening houden met klimaatimpact maaltijden’

Een aantal diëtisten vindt dat een ziekenhuis bij het aanbieden van maaltijden rekening moet houden met de impact op het klimaat. Daarbij moet wel rekening worden gehouden met de eiwitkwaliteit en energiedichtheid van de maaltijden. Dat blijkt uit een enquête van PAN Nederland en Caring Doctors onder diëtisten die werkzaam zijn in een ziekenhuis.

Aan de enquête deden 123 klinische en poliklinische diëtisten mee vanuit ziekenhuizen verspreid over heel Nederland. Van de respondenten gaf 88 procent aan het eens te zijn met de stelling dat een ziekenhuis rekening moet houden met de klimaatimpact van de aangeboden maaltijd.*

Planetary Health Diet

PAN Nederland en Caring Doctors streven naar een voedingsaanbod dat niet alleen optimaal is voor de gezondheid van mensen, maar ook zorgt voor het behoud van een gezonde leefomgeving. Met deze enquête onderzochten zij het draagvlak onder diëtisten om het Planetary Health Diet toe te passen in het ziekenhuis. Dit voedingspatroon, samengesteld door de EAT-Lancet-commissie, is rijk aan plantaardige producten en bevat optioneel een kleine hoeveelheid dierlijke ingrediënten. Daarnaast werden diëtisten gevraagd welke handvatten zij nodig hebben om een plantaardige maaltijd aan te kunnen bieden aan patiënten.

Volledig plantaardig?

In totaal staat 86 procent van de respondenten positief tegenover een volwaardig, plantaardig eetpatroon. Daarnaast vindt ook een meerderheid (73 procent) dat het sterk beperken van consumptie van dierlijke producten een belangrijke manier is om klimaatproblemen tegen te gaan.

Vrijwel alle door PAN ondervraagde diëtisten vinden dat een ziekenhuis een volwaardige, plantaardige maaltijd moet kunnen aanbieden. Zeker de helft geeft echter aan dat dit praktisch nog niet mogelijk is in de instelling waar hij of zij werkzaam is. 42 procent van de diëtisten staat er zelfs positief of zeer positief tegenover om een plantaardige maaltijd als standaard optie aan te bieden, waarbij een maaltijd met dierlijke ingrediënten op verzoek beschikbaar blijft. 58% van de diëtisten vindt een plantaardige standaard nog geen goed idee.

Eiwitten en energie

De eiwitkwaliteit houdt de meeste diëtisten nog tegen om een volledig plantaardige maaltijd te adviseren. Ook de lagere energiedichtheid is een drempel. Dit zijn dan ook thema’s waarvan de diëtisten aangeven meer over te willen leren in relatie tot plantaardige voeding. Ook het feit dat de meeste (vaak oudere) patiënten nog niet bekend zijn met plantaardige maaltijden, wordt als bezwaar gezien. Bied iets aan wat herkenbaar is, is het devies.

De meeste diëtisten geven overigens aan dat zij vooral patiënten zien met problematiek als ondervoeding, weinig eetlust of slikproblemen. Voor duurzame voeding zien zij meer kansen bij patiënten zonder deze problemen, net als bij bezoekers en personeel.

Webinar

Om diëtisten en ander betrokken ziekenhuispersoneel op weg te helpen naar een duurzamer, plantaardiger aanbod, geven PAN Nederland en Caring Doctors binnenkort een webinar. Hierin gaan experts dieper in op de door de diëtisten aangegeven thema’s en worden er concrete handvatten gegeven om direct aan de slag te gaan in het ziekenhuis. Diëtisten die in de enquête hun mailadres hebben achtergelaten, worden automatisch uitgenodigd. Wie interesse heeft om deze webinar te volgen kan zijn e-mailadres achterlaten via deze link.

*De diëtisten konden kiezen uit de antwoorden: helemaal mee eens, mee eens, niet mee eens en helemaal niet mee eens.

Van de respondenten noemt 63 procent zich flexitariër, 16 procent eet dagelijks vlees of vis, 9 procent noemt zich vegetariër en 9 procent eet overwegend of volledig plantaardig.

Noot van de redactie

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten steunt de transitie naar een duurzamer voedingspatroon. Het uitgangspunt hierbij is wel dat we als diëtisten doen wat het beste is voor de cliënt. We delen daarom de zorg van een aantal respondenten dat plantaardige voeding niet altijd het beste is voor elke doelgroep, bijvoorbeeld ouderen met ondervoeding. Daarnaast moet worden opgemerkt dat de 123 respondenten niet alle diëtisten in de ziekenhuizen vertegenwoordigen. Eet je plantaardig of wil je (meer) plantaardig gaan eten? Schakel dan een diëtist in. Die kan je hierin begeleiden om ervoor te zorgen dat je voedingspatroon volwaardig is en blijft.