Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackDietisten Coöperatie Friesland: Samen Sterker voor Gezond Friesland
Mooi voorbeeld van monodisciplinaire samenwerking in de regio

Dietisten Coöperatie Friesland: Samen Sterker voor Gezond Friesland

Dinsdag 9 juli 2024Afbeelding Dietisten Coöperatie Friesland: Samen Sterker voor Gezond Friesland

Eerstelijnsdiëtisten in Friesland hebben zich verenigd in de Dietisten Coöperatie Friesland (DCF), met ondersteuning vanuit ons als NVD. Een mooi voorbeeld van monodisciplinaire samenwerking! We interviewden Annieke Boersma, secretaris van de DCF.

Wat was de reden om deze coöperatie op te richten?

De DCF is opgericht vanuit een gedeelde visie om de krachten van diëtisten in Friesland te bundelen en gezamenlijk een sterkere impact te maken. Wat begon als een uitdaging door de versnippering van vele kleine praktijken, is uitgegroeid tot een mooi samenwerkingsverband dat de stem van diëtisten in de regio versterkt.

De oprichting van DCF was een strategische en bewuste stap om in de organisatiegraad van de zorg voortuitgang te maken. “Als diëtisten zijn we gewend om individueel of in kleine praktijken te werken, wat leidt tot een beperkte invloed en zichtbaarheid in het bredere eerstelijns zorglandschap”, benoemd Annieke. “Er werd vaak over ons gesproken, maar zelden met ons. Beslissingen die ons werk en onze cliënten betreffen, worden eigenlijk zonder onze inbreng genomen. Dit gaf ons de motivatie om ons te verenigen en een gezamenlijke stem te vormen.”

Annieke Boersma, secretaris DCF:

“Er werd vaak over ons gesproken, maar zelden met ons. Beslissingen die ons werk en onze cliënten betreffen, worden eigenlijk zonder onze inbreng genomen. Dit gaf ons de motivatie om ons te verenigen en een gezamenlijke stem te vormen.”

Welke voordelen zien jullie van deze samenwerking?

Annieke: “De Dietisten Coöperatie Friesland maakt ons als dietist beter zichtbaar voor cliënten, zorgverleners en beleidsmakers. Onze collectieve aanwezigheid benadrukt het belang van voedingszorg en maakt het makkelijker voor mensen om de juiste diëtist te vinden en toegang te krijgen tot hoogwaardige zorg.”

Wat zijn mogelijke hindernissen?

Annieke: “Het is belangrijk is dat we het samenwerken vooropstellen en elkaar niet zien als concurrenten. Dat zou een hindernis kunnen worden. Verder is het van belang ervoor te waken dat het zorginhoudelijk wordt, maar dat we echt bij elkaar komen met een doel en een visie. En daarmee slagvaardig aan het werk gaan. Dat vraagt natuurlijk een andere bril dan dat we gewend zijn.”

Annieke Boersma, secretaris DCF:

“Het is belangrijk is dat we het samenwerken vooropstellen en elkaar niet zien als concurrenten.”

Op welke manier heeft de NVD jullie ondersteund?

“Miranda Kienhuis van de NVD is langs geweest op een van onze denksessies ter voorbereiding van het oprichten van de coöperatie. Hierin heeft zij ons veel uitleg gegeven waar we op moeten letten en waar andere regio’s tegenaan gelopen zijn. Verder heeft de NVD in een later stadium meegekeken met de statuten in oprichting en ook daar haar opmerkingen over gegeven.”

“Daarnaast is het goed om op te merken dat we geholpen zijn door de Dietisten Coöperatie Groningen, die al langer bestaat. Zij hebben dit traject al doorlopen en hebben ons daarin begeleid en ons gewezen op bepaalde valkuilen in het proces. En we zijn in dit traject uitgebreid begeleid door Anke Visser van de ROS Friesland, zij leidde alle denksessies.”

Waarom alleen eerstelijnsdiëtisten en niet ook diëtisten uit de tweede en derde lijn?

“Tweede- en derdelijnsdiëtisten worden anders gefinancierd en lopen dus tegen andere zaken aan dan wij als eerstelijnsdiëtisten. Ook zijn tweede- en derdelijnsdiëtisten geen praktijkhouders. Nu zijn we een coöperatie met gelijkgestemden die tegen dezelfde punten aanlopen, waarop we goed kunnen optreden, uit het belang van alle praktijkhouders en eerstelijnsdiëtisten. Wel zijn we nu als DCF een aanspreekpunt voor ziekenhuizen en andere zorgorganisaties.”

Wat willen jullie meegeven aan diëtisten die ook regionaal willen samenwerken?

“Het is prettig om te zien hoe we als collega-diëtisten dichter naar elkaar toe komen en zien welke kwaliteiten de collega’s hebben en zo elkaar ook op een andere manier leren kennen. Samen bouwen we aan een gezonder Friesland, waar de stem van de diëtist gehoord en gewaardeerd wordt, en waar iedere inwoner toegang heeft tot de beste voedingszorg. Samen zijn we sterker, en samen maken we het verschil?”

De NVD helpt bij het opzetten van monodisciplinaire netwerken

Wil jij ook een monodisciplinair netwerk opstarten? Je staat er niet alleen voor, de NVD helpt. Lees meer over de ondersteuning van de NVD. Iedere donderdag van 12:00-12:30u organiseert de NVD een online spreekuur. Hier kun je terecht voor al je vragen over monodisciplinaire samenwerking in jouw regio. Of stel je vraag via regiohelpdesk@nvdietist.nl

Annieke Boersma, secretaris DCF:

“Samen bouwen we aan een gezonder Friesland, waar de stem van de diëtist gehoord en gewaardeerd wordt, en waar iedere inwoner toegang heeft tot de beste voedingszorg.”

De bestuursleden op de foto vlnr: Minke Molenaar, Annieke Boersma, Minke Elzinga, Anita Helfrich en Grietje van der Sluis