Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-black‘Dietetics, building the future’: bouwen aan een effectievere diëtistische behandeling op maat

‘Dietetics, building the future’: bouwen aan een effectievere diëtistische behandeling op maat

Maandag 1 november 2021Afbeelding ‘Dietetics, building the future’: bouwen aan een effectievere diëtistische behandeling op maat

Annemieke van de Riet is op 1 november 2021 gestart als promovenda aan de Wageningen University & Research (WUR) met het onderzoeksproject ‘Dietetics, building the future’. Dit is een vierjarig landelijk onderzoek gefinancierd door ZonMw binnen het Paramedisch programma dat zich richt op het effectiever maken van de diëtistische behandeling van mensen met obesitas en co-morbiditeit.

Hoewel onderzoek heeft aangetoond dat interventie door een diëtist bij patiënten met obesitas met co-morbiditeit effectief kan zijn, verschilt de effectiviteit per individu en stoppen veel patiënten voortijdig met de diëtistische behandeling. Daarnaast is het onduidelijk welke componenten van het diëtistisch consult zorgen voor een succesvolle behandeling. Wat werkt? Bij wie? Onder welke omstandigheden? Waarom werkt het? Dat gaat Annemieke onderzoeken in haar promotietraject. Dit doet ze samen met een landelijk onderzoeksteam bestaande uit de WUR, het Erasmus MC, de Haagse Hogeschool, de Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool van Amsterdam (HvA), de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN), de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en verschillende organisaties uit het werkveld.

Er wordt begonnen met literatuuronderzoek naar welke onderdelen van de diëtistische behandeling effectief zijn, gevolgd door kwalitatief onderzoek door interviews en focusgroep discussies met diëtisten en patiënten. Vervolgens gaat het onderzoeksteam samen met diëtisten en patiënten een toolbox creëren die diëtisten kunnen inzetten in het diëtistisch consult. Deze toolbox zal zich richten op een gepersonaliseerde behandeling door verschillende elementen te combineren uit de diëtistische behandeling, afgestemd op de individuele situatie en behoeftes van de patiënt. Daarbij wordt een E-learning programma voor diëtisten ontwikkeld en aanbevelingen opgesteld voor hoe de toolbox kan worden geïmplementeerd. Hoe de toolbox er precies uit gaat zien is afhankelijk van de uitkomsten van de eerste fasen van het onderzoek en inbreng vanuit het werkveld. Belangrijk voor ons is dat iedere diëtist uiteindelijk iets heeft aan de opbrengsten van het onderzoek!

Dit onderzoeksproject zal onder leiding van Prof. Dr. Marian de van der Schueren worden uitgevoerd door Dr. Harriët Jager-Wittenaar – copromotor (Hanzehogeschool Groningen), Dr. Jacqueline Langius – copromotor (Haagse Hogeschool), Dr. Kirsten Berk (Erasmus MC), Dr. Hinke Kruizenga (HvA), Dr. Barbara van der Meij (WUR) en Dr. Elke Naumann (HAN).

Over Annemieke:

Sinds mijn jeugd heb ik een interesse voor voeding, gezondheid en internationale ontwikkeling. Ik heb de bachelor Voeding en Diëtetiek (Hanzehogeschool Groningen) gevolgd en vervolgens een master Gezondheidswetenschappen (Vrije Universiteit Amsterdam) en de ‘advanced master’ Internationale Ontwikkeling (Radboud Universiteit). Na mijn master heb ik twee jaar gewerkt als diëtist in het Spaarne Gasthuis in Haarlem en Hoofddorp, waar mijn liefde voor het vak diëtetiek verder is versterkt. Daarna heb ik bij verschillende organisaties gewerkt gericht op internationale ontwikkeling en voeding en gezondheid. Terugkijkend op mijn loopbaan tot nu toe, haalde ik het meeste plezier uit het doen van onderzoek als masterstudent en mijn werk als diëtist. Dat ik dit promotieonderzoek mag uitvoeren voelt dan ook erg passend en leuk! Ik heb veel zin om met dit onderzoek te werken aan de doorontwikkeling van het vakgebied diëtetiek.

Wil je meer weten over het onderzoek ‘Dietetics, building the future’? Stuur dan een email via: annemieke.vanderiet@wur.nl