Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackCursus ‘Goedkoop Gezonde Voeding’ uitgebreid voor Turkse, Marokkaanse en Surinaamse cultuur

Cursus ‘Goedkoop Gezonde Voeding’ uitgebreid voor Turkse, Marokkaanse en Surinaamse cultuur

Woensdag 4 mei 2022Afbeelding Cursus ‘Goedkoop Gezonde Voeding’ uitgebreid voor Turkse, Marokkaanse en Surinaamse cultuur

Risha Kalloe paste als afstudeerproject aan de Hogeschool van Amsterdam de e-cursus ‘Goedkoop Gezonde Voeding’ aan voor de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse cultuur. Voor het NTVD beschrijft zij het onderzoek dat daaraan vooraf ging.

Goedkoop Gezonde Voeding is een erkende, goed onderbouwde compacte voedingsinterventie waarin deelnemers met weinig geld leren hoe ze gezondere keuzes kunnen maken. Met aandacht voor de fasen van gedragsverandering. Het thema is al decennia actueel, en is onlangs uitgebreid met adviezen voor de Turkse, Marokkaanse en Surinaamse (Hindoestaans en Creools) cultuur. Risha Kalloe schreef een speciale handleiding over multiculturaliteit die helpt om de opdrachten uit de cursus aan hieraan aan te passen.

Specifieke gezondheidsissues

Ongeveer een kwart van de Nederlanders heeft een migratieachtergrond. De belangrijkste herkomstlanden zijn Turkije, Marokko en Suriname. Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond ervaren hun eigen gezondheid minder vaak als (zeer) goed en hebben vaker te maken met overgewicht of obesitas. Ook komen ziektes zoals diabetes type 2, een te hoog cholesterolgehalte en hart- en vaatziekten vaker voor. Kalloe bracht de voedingsgewoonten, patronen en aandachtpunten voor mensen met deze niet-westerse migratieachtergronden in kaart. Ze deed hiervoor literatuuronderzoek en nam vijftien semigestructureerde interviews af. Daarover meer in het NTVD-artikel.

Ook aandacht voor Syrische cultuur

Ook breidde ze de handleiding uit met een beschrijving van de Syrische, een andere belangrijke groep in Nederland, voedingsgewoonten met een praktisch overzicht van veel gebruikte producten per cultuur.

De resultaten van dit onderzoek benadrukken het belang om extra aandacht te hebben voor goedkope gezonde voeding onder bevolkingsgroepen met een niet-Nederlandse achtergrond.

Ben je lid van de NVD of abonnee van het NTVD? Lees dan hier het volledige artikel, in de rubriek ‘Onderzoek in de prakrijk’.