Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackCommissiedebat Tweede Kamer rondom Leefstijlpreventie

Commissiedebat Tweede Kamer rondom Leefstijlpreventie

Vrijdag 17 mei 2024Afbeelding Commissiedebat Tweede Kamer rondom Leefstijlpreventie

Op 16 mei jl. vond in de Tweede Kamer een commissiedebat plaats rondom het thema ‘Leefstijlpreventie’. In aanloop naar het debat leverde de NVD input aan Kamerleden die zitting hebben in de vaste Kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Preventie is een belangrijk onderwerp, want het heeft als doel ziekte voorkomen en een goede gezondheid te behouden en te bevorderen. Dit is ook waar de NVD zich namens alle diëtisten in Nederland sterk voor maakt. We gaven als NVD daarom graag een aantal aandachtspunten mee aan de vaste Kamercommissie voor VWS.

De belangrijkste punten die we onder de aandacht hebben gebracht zijn:

Zet in op een nationale aanpak ondervoeding bij ouderen
Het aantal ouderen stijgt in de komende periode en daarmee de zorgvraag ook. We moeten zoveel mogelijk onnodige zorg voorkomen daar waar dat kan. We pleiten daarom voor een landelijk aanpak.

Ga van generieke naar doelgroep GLI programma’s
Zet voeding meer centraal, maar zorg hierbij voor maatwerk. Meer GLI + programma’s. Meer ruimte voor een diëtistische aanpak.

Zet bij voeding mensen centraal, niet producten
Gezondheid is gericht op voedingsinname over een langere tijd. Investeer daarom in ander eetgedrag. Weg met de verwarrende Nutriscore.

Diëtist kan een belangrijke rol vervullen bij het ontlasten van huisartsen: aanspraakdiëtetiek van 3 naar 6 uur
Met deze investering kunnen we de kosten voor de zorg drastisch omlaag brengen en ook belangrijk: huisartsen ontlasten.

Een samenhangend overheidsbeleid voor voeding is noodzakelijk
We pleiten voor een meer integrale beleidsmatige aanpak van voeding als basis van leven. We hebben een Ministerie van Voeding nodig die alle belangen vanuit verschillende invalshoeken en  in samenhang afweegt (economisch, fiscaal, juridisch, geopolitiek, voedselveiligheid gezondheid, bestaanszekerheid).

Lees de hele inbreng van de NVD hier terug.