Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackBijdrage leveren aan onderzoek naar intermitterend vasten?

Bijdrage leveren aan onderzoek naar intermitterend vasten?

Vrijdag 6 mei 2022Afbeelding Bijdrage leveren aan onderzoek naar intermitterend vasten?

Intermitterend vasten is een veelbelovende dieetinterventie, onder andere voor mensen met type 2 diabetes en overgewicht. Er is veel aandacht voor in de media, maar we weten nog bijna niets over de lange termijn effecten en de haalbaarheid, aldus onderzoeker Kirsten Berk. Daarom is de onderzoeksgroep van de afdeling Diëtetiek van het Erasmus MC dit jaar gestart met een grootschalig onderzoek. Een oproep aan diëtisten om hieraan mee te doen.

‘We vergelijken daarbij een gezond, energiebeperkt dieet op basis van het Mediterrane voedingspatroon en matig in koolhydraten, met eenzelfde dieet maar dan met een beperking in de uren waarin gegeten mag worden. De interventiegroep moet namelijk na 17/18 uur stoppen met eten, zodat er minimaal 14 uur gevast wordt. Doordat we mensen 1 jaar lang volgen, kunnen we niet alleen iets zeggen over het effect op de bloedglucosewaarden en het gewicht, maar ook over het volhouden op de lange termijn. Heel relevant dus voor ons als diëtist!

We zijn voor ons onderzoek op zoek naar enthousiaste diëtisten die bereid zijn personen met type 2 diabetes te werven en begeleiden in groepen van 10 tot 15 personen.

Tijdens het onderzoek zullen deelnemers zoals gezegd een jaar lang een Mediterraan dieet, matig in koolhydraten, gaan volgen onder jouw begeleiding. Die begeleiding zal verlopen via meerdere groepsbijeenkomsten, in combinatie met een door ons ontwikkelde app, om mensen gemotiveerd te houden.

Ben jij een diëtist in de regio Rotterdam/Den Haag en zou jij het leuk vinden om deelnemers voor het onderzoek te werven en begeleiden? Of wil je meer informatie? Laat het ons weten!’

Kijk op www.e-timed.nl of mail je vragen/aanmelding naar m.hummel@erasmusmc.nl

Dr. Kirsten Berk, senior onderzoeker en diëtist, afdeling Diëtetiek, Erasmus MC
Mitchell Hummel, junior onderzoeker, afdeling Diëtetiek, Erasmus MC

In dit filmpje leggen onderzoekers Kirsten Berk en Mitchell Hummel uit wat het onderzoek inhoudt.