Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackBeter herstel door prehabilitatie programma

Beter herstel door prehabilitatie programma

Zaterdag 9 oktober 2021

Een operatie is een grote belasting voor het lichaam. Prehabilitatie verbetert de conditie en voedingstoestand van de patiënt waardoor het herstel vlotter verloopt en de kans op complicaties postoperatief verminderen. Het RadboudUMC en het Maxima Medisch Centrum onderzoeken het programma Fit4Surgery, een programma waarbij de fysiotherapeut, diëtist en psycholoog zijn betrokken.

Het programma van Fit 4 Surgery bestaat uit vier pijlers:
-intensief trainingsprogramma,
-goede voeding
-stoppen met roken
-psychologische ondersteuning

Ontwikkeling programma

Cathrin van Erven, diëtist Maxima Medisch Centrum en Monique van Asseldonk, diëtist en voedingswetenschapper RadboudUMC presenteerden op de diëtistendagen de ontwikkeling van het programma. Het programma ontstond vanuit de wens om het aantal complicaties na een operatie te verminderen. Heel veel risicofactoren zijn van invloed op het ontstaan van complicaties, en als je al deze samen aanpakt versterken ze elkaar. Door het beschrijven van de patient journey is verder geanalyseerd waar in het proces verbeterpunten mogelijk waren.

Idealiter volgt de patiënt het Fit4Surgery programma minimaal 2,5 tot 4 weken. Patiënten zijn erg gemotiveerd, want dit is het enige wat ze zelf ter voorbereiding op een operatie kunnen doen. Daarnaast is het advies op maat, gebaseerd op hun lichaamssamenstelling en fysieke metingen.

Voedingsadviezen

Het voedingsadvies bestaat uit minimaal 1,5 gram eiwit per gram lichaamsgewicht per dag, wat gespreid wordt gegeven in bolussen van twintig tot dertig gram. Daarnaast eten ze dertig gram na een training en dertig gram voor het slapen gaan. Ook worden extra vitamines gesuppleerd. Door de hoge eiwitinname is het programma niet geschikt voor nierpatiënten.

Momenteel worden weer patiënten geworven voor het onderzoek. Het Fit4Surgery programma wordt gefinancieerd door VGZ, CZ, Menzis en Zilverenkruis. Via het NZA kunnen ziekenhuizen vergoeding aanvragen voor het aanbieden van dit programma, zolang het een zorginnovatie is en niet door elk ziekenhuis wordt aangeboden.