Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackBelangrijke elementen in de behandeling van volwassenen met obesitas
Inzichten uit de praktijk van diëtisten

Belangrijke elementen in de behandeling van volwassenen met obesitas

Donderdag 19 december 2024Afbeelding Belangrijke elementen in de behandeling van volwassenen met obesitas

Het onderzoeksproject Dietetics building the future richt zich op wat dieetbehandelingen voor volwassenen met obesitas effectief maakt. Hoewel gewichtsverlies de gezondheid verbetert, is het lastig om blijvende resultaten te behalen. Promovendi Annemieke van de Riet en Rebecca Otte onderzochten samen met diëtisten uit heel Nederland welke factoren bijdragen aan een succesvolle behandeling in de eerstelijnszorg. De resultaten van hun onderzoek zijn nu gepubliceerd in het Journal of Human Nutrition and Dietetics.

In interviews met 18 diëtisten en 2 focusgroepen (14 diëtisten) kwamen vier belangrijke thema’s naar voren:

1. Vertrouwen als basis

Diëtisten benadrukten dat een goede vertrouwensband essentieel is. Deze band zorgt voor een veilige omgeving waarin cliënten zich begrepen voelen en open zijn over obstakels. Luisteren zonder oordeel, empathie en oprechte interesse spelen hierbij een grote rol.

2. Individuele behoeften begrijpen

Elke cliënt is anders, en geen behandeltraject is hetzelfde. Diëtisten gaven aan dat het belangrijk is om goed te begrijpen wat de cliënt drijft, welke obstakels er zijn en welke persoonlijke achtergrond een rol speelt. Behandelingen worden aangepast aan het leven van de cliënt, bijvoorbeeld rekening houdend met werk, gezin of psychologische factoren zoals emotioneel eten. Naast het geven van voedingsadvies is het belangrijk dat diëtisten ook coachen op gedragsverandering.

3. Gedragsverandering ondersteunen

Het stimuleren van gedragsverandering is een cruciaal onderdeel van de behandeling. Diëtisten gebruiken technieken zoals het stellen van kleine, haalbare doelen. Hierdoor ervaart de cliënt succes en blijft gemotiveerd. Zelfmonitoring helpt cliënten bewust te worden van hun gedrag. Daarnaast bespreken diëtisten barrières in het veranderingsproces en zoeken samen met de cliënt naar oplossingen.

4. Passend advies geven

Advies moet aansluiten bij het huidige gedrag van de cliënt. Kleine, praktische aanpassingen in het eetpatroon werken vaak het beste. Ook de vorm van het advies is belangrijk. Veel cliënten hebben baat bij visuele ondersteuning, zoals filmpjes of afbeeldingen. Dit is vooral nuttig bij cliënten met lage gezondheidsvaardigheden.

Conclusie

Diëtisten vinden het opbouwen van een vertrouwensrelatie en het begrijpen van de behoeften van cliënten cruciaal voor succes. Behandelingen worden afgestemd op zelfvertrouwen, motivatie en vaardigheden van de cliënt. De rol van de diëtist gaat verder dan voeding: het begeleiden bij gedragsverandering is net zo belangrijk. Een holistische aanpak, waarbij ook de oorzaken van gedrag worden meegenomen, blijkt essentieel.

We bedanken alle diëtisten die aan dit onderzoek hebben meegewerkt!

Meer weten?

Lees ons volledige onderzoek gratis online in het Journal of Human Nutrition and Dietetics.

Meedoen aan het vervolg?

We ontwikkelen een toolbox voor diëtisten om cliënten met obesitas te begeleiden. Vanaf februari 2025 starten we een haalbaarheidsonderzoek. We zoeken diëtisten die mee willen doen en 20 weken de toolbox willen gebruiken vanaf februari 2025. Geïnteresseerd? Lees meer en meld je aan!