Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackAnneke Palsma benoemd als lid van EFAD ESDN SPA
"Ik wil diëtisten toerusten om sporters te informeren over supplementen, gewichtsmanagement en prestaties"

Anneke Palsma benoemd als lid van EFAD ESDN SPA

Vrijdag 17 maart 2023Afbeelding Anneke Palsma benoemd als lid van EFAD ESDN SPA

Op 28 februari is Anneke Palsma benoemd als lid van de EFAD ESDN SPA, de Europese commissie van diëtisten die zich bezighouden met sport en fysieke activiteit.

“Ik heb veel ervaring opgedaan met het vergaren van kennis over middelengebruik en interactie tussen voedingssupplementen, medicatie en voeding”, vertelt Palsma. “Ook heb ik ervaring met voorlichting binnen de topsport, recreatieve sport en fitness.”

Dopinggebruik

Palsma: “Er zijn twee belangrijke redenen geweest waarom ik lid wilde worden van de EFAD. De eerste is kennis over gewichtsmanagement binnen de gewichtsklassensporten. De tweede reden is mijn ervaring met de periodes binnen een (top)sportcarrière waarin (jonge) sporters kwetsbaar zijn voor de verleiding om doping te gebruiken. Dopinggebruik beperkt zich niet alleen tot de topsport. Sterker nog: in de fitness wordt veel vaker doping gebruikt. Dopinggebruik is schadelijk voor de volksgezondheid. Daarnaast zijn er ook voedingssupplementen die vervuild (kunnen) zijn met dopingmiddelen.”

Dopinggebruik beperkt zich niet alleen tot de topsport. Sterker nog: in de fitness wordt veel vaker doping gebruikt. Daarnaast zijn er ook voedingssupplementen die vervuild (kunnen) zijn met dopingmiddelen.

Anneke Palsma, sportdiëtist

Middelengebruik en verstoord eetgedrag

“Ook mensen die gevoelig zijn voor de druk van “een mooi uiterlijk” kunnen gemakkelijk in verleiding komen voor middelengebruik en/of verstoord eetgedrag”, licht Palsma toe. “Wat “een mooi uiterlijk” is, is natuurlijk altijd relatief. Maar sommigen kunnen hier zo van “in de ban raken” dat ze er werkelijk van alles voor over hebben om dat doel te bereiken. Op den duur kan het zelfs moeilijk zijn om hulp te zoeken.”

Ook mensen die gevoelig zijn voor de druk van “een mooi uiterlijk” kunnen gemakkelijk in verleiding komen voor middelengebruik en/of verstoord eetgedrag.

Anneke Palsma, sportdiëtist

De rol van de (sport)diëtist

“Ik wil graag meedenken op Europees niveau hoe we hier als (sport)diëtist invloed op kunnen uitoefenen. Ik hoop dat we met meerdere collega’s uit de (sport)diëtetiek in Europa meer wetenschappelijke kennis kunnen opdoen. Daarmee kunnen we collega’s binnen de (sport)diëtetiek toerusten om (personeel rondom) sporters goed te informeren en te ondersteunen met vraagstukken rondom supplementengebruik, gewichtsmanagement en (top)sportprestaties”, aldus Palsma.

Wat de de EFAD?

De EFAD (European Federation of Associations of Dietetics) is de overkoepelende organisatie van Europese diëtisten. De EFAD kent verschillende commissies die zich bezighouden met het profileren van de diëtist en daarnaast ook het bevorderen van de inhoudelijke kwaliteit van de beroepsuitoefening. Daarbij wordt gewerkt in commissies per vakgebied waarop diëtisten hun beroep uitoefenen. Een van deze commissies is het European Specialist Dietetic Network (ESDN), de groep die zich bezighoudt met sport en fysieke activiteit (SPA, Sport and Physical activity).