Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Nieuwsmisc/arrow-dots-blackAangepaste gebruikershandleiding Dieetpreparaten per 1 januari 2024

Aangepaste gebruikershandleiding Dieetpreparaten per 1 januari 2024

Vrijdag 15 december 2023Afbeelding Aangepaste gebruikershandleiding Dieetpreparaten per 1 januari 2024

De Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) hebben samen de gebruikershandleiding Dieetpreparaten bij de indicatie voedselallergie herzien. Na zorgvuldig overleg tussen zorgverleners en zorgverzekeraars, is de handleiding op diverse punten aangepast, om meer duidelijkheid te geven aan diëtisten en artsen die deze verklaring moeten invullen.

De verklaring Dieetpreparaten is ongewijzigd en de uitgangspunten voor het aanvragen van vergoeding, zijn hetzelfde gebleven.

Aanpassingen

De NVD en de zorgverzekeraars hebben in goede samenwerking de gebruikshandleiding aangepast. Bij het aanpassen is er bijvoorbeeld meer verduidelijking gekomen voor het gebruik van dieetvoeding bij kinderen onder de 6 weken en kinderen boven de 2 jaar en volwassenen met een voedselallergie.  

Pilot

De nieuwe Verklaring dieetpreparaten en de bijbehorende gebruikershandleiding was een pilot van één jaar. Deze pilot is in de zomer van 2023 naar tevredenheid van beide partijen afgerond. Daarmee is de Verklaring dieetpreparaten definitief (en dus ongewijzigd), net als de gebruikershandleiding die per januari 2024 in zal gaan. Uit de pilot kwam naar voren dat alle patiënten met recht op voeding, nu op de juiste manier voorzien kunnen worden van de benodigde voeding. Mocht zich er een wijziging in de wettelijke voorwaarden voor dieetpreparaten voordoen, of een belangrijke wijzigingen in richtlijnen, dan zullen de partijen opnieuw overleggen of er aanpassingen nodig zijn.

Uitrol

De aangepaste gebruikershandleiding zal vanaf 2 januari 2024 te vinden zijn op de site van ZN. Hier zijn ook de Verklaring dieetpreparaten en de Apotheekinstructie te vinden.