Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackZorgregistratie van het effect van leefstijlinterventies om obesitas tegen te gaan

Zorgregistratie van het effect van leefstijlinterventies om obesitas tegen te gaan

CategorieProefschriften
Datum30/10/2019
Auteurs
dr. ir. Lisa Verberne
Afbeelding voor Zorgregistratie van het effect van leefstijlinterventies om obesitas tegen te gaan

De gewichtsafname bij patiënten met overgewicht is na een leefstijlinterventie beperkt: driekwart van de patiënten met overgewicht behaalt daar niet de aanbevolen gewichtsafname van 5% of meer van hun startgewicht. Ook de registratie van overgewicht schiet tekort. Dat concludeert Lisa Verberne in haar proefschrift ‘Management of overweight and obesity in primary healthcare’, dat ze op 30 oktober 2019 verdedigde aan Tilburg University.

Verberne onderzocht de gezondheid en de behandeling van mensen met overgewicht en obesitas in huisartsen- en diëtistenpraktijken in Nederland. Ze vond dat de Body Mass Index (BMI) vaak niet wordt geregistreerd in elektronische patiëntendossiers van huisartsenpraktijken. Zelfs bij patiënten met chronische aandoeningen als diabetes mellitus en COPD wordt het gewicht niet altijd geregistreerd. Ook stoppen veel patiënten vroegtijdig met de behandeling bij een diëtist.

Gezonde leefstijl bevorderen

De helft van de volwassenen Nederlanders heeft overgewicht. Aan ziekten als gevolg daarvan, zoals hart- en vaatziekten en diabetes, wordt jaarlijks zo’n 1,6 miljard euro uitgegeven. De laatste jaren wordt dan ook veel aandacht besteed aan preventie van overgewicht. Zo heeft de overheid het Nationaal Preventieakkoord opgesteld om overgewicht terug te dringen. Het akkoord bevat een uitgebreid pakket aan afspraken en maatregelen om een gezonde leefstijl te bevorderen. Sinds 1 januari 2019 vergoeden zorgverzekeraars de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). Huisartsen kunnen volwassen cliënten met een gezondheidsrisico doorverwijzen naar aanbieders van deze leefstijlinterventies, zoals leefstijlcoaches, diëtisten en fysiotherapeuten.

Gegevens uit elektronische patiëntendossiers

Het onderzoek werd uitgevoerd met gegevens van Nivel Zorgregistraties Eerste Lijn. Nivel verzamelt continu de gepseudonimiseerde, niet-herleidbare gegevens uit de elektronische medische dossiers van patiënten van honderden zorgverleners uit de eerstelijnszorg verspreid over het hele land.

Aanbevelingen

Verberne beveelt huisartsen aan om het gewicht van patiënten met overgewicht adequaat te registreren.  Ze raad diëtisten aan om meer aandacht te besteden aan het verbeteren van de therapietrouw.