Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackSombere mensen vallen na maagbandoperatie het meeste af 

Sombere mensen vallen na maagbandoperatie het meeste af 

CategorieProefschriften
Datum11/11/2011
Auteurs
Afbeelding voor Sombere mensen vallen na maagbandoperatie het meeste af 

Somber gestemde mensen vallen na een maagbandoperatie voor overgewicht meer af dan minder somber gestemde mensen. Dat schrijft Hanna Zijlstra in haar proefschrift.

De Utrechtse onderzoeker beschrijft in haar proefschrift zes onderzoeken naar psychologische factoren die van invloed kunnen zijn op succesvol gewichtsverlies na een maagverkleining of maagbandoperatie bij mensen met morbide obesitas (zeer ernstig overgewicht).

Jezelf kunnen motiveren, een positieve verwachting hebben en tevreden zijn met de behandeling blijken geen voorspellers voor het gewichtsverlies na een maagverkleining of maagbandoperatie. De enige voorspeller voor meer gewichtsverlies op de lange termijn na operatie is een lage mentale kwaliteit van leven, ofwel: een sombere stemming.

Psychologische factoren lijken dus niet zonder meer gebruikt te kunnen worden om mensen te selecteren voor een maagverkleining of maagbandoperatie. Evenmin lijken psychologische factoren te kunnen voorspellen welke mensen na operatie veel gewichtsverlies zullen bereiken of aanvullende zorg, voorlichting of therapie nodig hebben.

Het professionele team dat de maagbandoperatie of maagverkleining begeleidt moet er volgens Zijlstra alert op zijn dat het bereiken van gewichtsverlies en gewichtstabilisatie juist voor mensen met een betere mentale kwaliteit van leven wat moeilijker kan zijn. Ook deze patiënten hebben dus voldoende begeleiding en aandacht nodig.