Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackShort bowel syndroom bij kinderen

Short bowel syndroom bij kinderen

CategorieProefschriften
Datum12/02/2009
Auteurs
dr. Joanne Olieman
Afbeelding voor Short bowel syndroom bij kinderen

Joanne Olieman is kinderdiëtist in het Erasmus MC. Ze promoveerde in 2009 op het onderwerp darmfalen bij kinderen.

Uit de studies beschreven in dit proefschrift kunnen de volgende conclusies getrokken
worden:

  • De zorg voor kinderen met kortedarmsyndroom dient nog verbeterd te worden. De aandacht moet worden gericht op de voedingstoestand en het stimuleren van vroegtijdige introductie van enterale voeding.
  • De voedingstoestand van ernstig zieke kinderen zou wekelijks gemeten moeten worden. Hierbij is structurele inzet van daarvoor getraind personeel een randvoorwaarde.
  • Op dit moment is het niet mogelijk om een voedingsvoorschrift voor kinderen met kortedarmsyndroom te adviseren dat volledig gebaseerd is op wetenschappelijk bewijs uit gepubliceerde studies.
  • Zij die in hun eerste levensjaar kortedarmsyndroom hebben gekregen, hebben later een geringere lichaamslengte en een laag gehalte aan botmineralen, maar het gewicht naar lengte en het lichaamsvetpercentage zijn normaal.
  • Zij die in hun eerste levensjaar kortedarmsyndroom hebben gekregen, hebben later een lagere gezondheidgerelateerde kwaliteit van leven.
  • De behandeling van kinderen met kortedarmsyndroom is erg duur, zeker zolang ze afhankelijk zijn van parenterale voeding. Multidisciplinaire teams kunnen parenterale voeding thuis faciliteren en daarmee de kosten van ziekenhuisopname verminderen. Tegelijkertijd draagt dit bij aan de gezondheid van de patiënt.