Samen de eetstoornis aanpakken
Bewezen effectieve vaardigheden om je kind of partner te ondersteunen in het aanpakken van een eetstoornis.Een eetstoornis heeft een grote invloed op zowel de patiënt zelf als op de mensen in zijn of haar omgeving. Hoe handel je als je kind of partner kampt met een eetstoornis? En op welke manier kun je patiënten het beste begeleiden?
Emoties als woede, frustratie, wanhoop, tranen, paniek, spanning en onwetendheid zijn dagelijkse kost. Wat werkt wel en wat niet? Het boek “Samen de eetstoornis aanpakken” probeert kennis en inzicht te vergroten en ondersteunende vaardigheden te bieden. Praktische handvatten en strategieën voor stressvolle situaties worden uitgelicht en geven verzorgers houvast. Auteur Janet Treasure heeft meer dan 33 jaar ervaring met patiënten op de eetstoornisafdeling van het South London and Maudsley Hospital NHS Trust. Gráinee Smith is docent en ondersteunde haar dochter met anorexia nervosa. Anna Crane is huisarts en ervaringsdeskundige.
Fictieve personage Imes
De auteurs gebruiken het fictieve personage Imes, zowel mannelijk als vrouwelijk en voor elke leeftijd te gebruiken, om mogelijke situaties te schetsen. Imes personifieert “de persoon met de eetstoornis”. Verzorgers, dit kunnen alle familieleden en goede vrienden zijn die ondersteuning bieden, zijn gebaat bij het analyseren en eventueel wijzigen van hun gedrag ten opzichte van Imes en de eetstoornis. Dit gedrag wordt omschreven aan de hand van dierenmetaforen. Stel je niet op als een terriër (bekritiserend en ondervragend), maar wees een sint-bernardshond (kalm en beheerst).
Actie- en reflectiepunten
Het boek is ingedeeld in vijftien afzonderlijke hoofdstukken die elk een ander onderwerp betreffende de verzorging van een patiënt met een eetstoornis behandelen. In elk hoofdstuk worden actie- en reflectiepunten genoemd, die aanzetten aan tot een actief nadenken, waardoor informatie goed blijft hangen. Het is mogelijk om zelf te bepalen welke onderwerpen voor jou relevant zijn – en welke delen van het boek je dus aandachtig leest en welke je oppervlakkiger kan analyseren.
Educatief en nuttig
Het boek is fijn geschreven en geeft duidelijke handvatten en praktische tips voor de begeleiding van een patiënt met een eetstoornis. Mijns inziens is dit een educatief en nuttig boek dat iedereen die betrokken is bij het omgaan met eetstoornissen gelezen moet hebben.
Samen de eetstoornis aanpakken, geschreven door Janet Treasure, Gráinee Smith en Anna Crane. Uitgeverij SWP, Amsterdam (2021).