Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackRol van voeding bij spieropbouw

Rol van voeding bij spieropbouw

CategorieProefschriften
Datum23/06/2016
Auteurs
dr. Stefan Gorissen
Afbeelding voor Rol van voeding bij spieropbouw

Fysieke activiteit en eiwitten in onze voeding stimuleren spieropbouw en daarmee het handhaven van spiermassa en functionele capaciteit. Stefan Gorissen onderzocht bij NUTRIM de mate waarin spieropbouw na de maaltijd (postprandiaal) wordt gestimuleerd en welke rol de samen­ stelling van onze voeding hierin speelt.

Macronutriënten

De inname van koolhydraten in combinatie met eiwit ver­traagt de vertering van het eiwit, maar beperkt de postprandiale spiereiwitsynthese niet. De combinatie van melkvet en eiwit vertraagt of beperkt de eiwitvertering niet en heeft ook geen effect op de postprandiale spiereiwitsynthese. Dit impliceert dat bij een voldoende eiwitinname geen koolhydraten of vetten nodig zijn om de postprandiale spiereiwit­ synthese maximaal te stimuleren. Eiwitrijke producten met weinig of geen koolhydraten of vetten kunnen bijdragen aan preventie van spiermassaverlies bij een lage energie­inname.

Soorten eiwit

Na het eten van rundvlees blijkt de eiwitvertering en aminozuuropname sneller te verlopen dan na het drinken van melk. Inname van melk na krachttraining resulteert echter in een sterkere stijging van de spiereiwitsynthese dan rundvlees.

Eten van wei­-eiwit resulteert in hogere concentraties van leucine en essentiële aminozuren in het bloed dan een zelfde hoeveelheid caseïne of tarwe­-eiwit. De postprandiale spiereiwitsynthese na inname van tarwe-­eiwit is lager dan na inname van caseïne. Dit is te compenseren door de hoeveelheid tarwe­-eiwit te verhogen.

Conclusie

Dit proefschrift laat zien dat een combinatie van diverse factoren de spiereiwitsynthese na eiwitinname bepaalt. Het optimaliseren van eiwitinname én daarbij zorgen voor een maximale stimulatie van spiereiwitsynthese na elke maal­ tijd kan mogelijk bijdragen aan het behoud van spiermassa bij veroudering of bij ziekte.