Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackPrognose, bewijs en prioriteiten in de diëtistische praktijk

Prognose, bewijs en prioriteiten in de diëtistische praktijk

CategorieProefschriften
Datum15/05/2006
Auteurs
Jolein Iestra
Afbeelding voor Prognose, bewijs en prioriteiten in de diëtistische praktijk

De centrale vraag in deze dissertatie is: welke informatie, kennis en waarden zijn van belang om de kwaliteit te garanderen van prioriteitsbeslissingen in de diëtistenpraktijk in ziekenhuizen?

De beschreven studies illustreren het antwoord. Een verantwoord prioriteitenbeleid in de diëtistenpraktijk steunt op:

  • informatie over lokale patiëntengroepen, hun voedinggerelateerde gezondheidsproblemen, voedingsgedrag en voedingsprognose
  • actuele kennis over de effectiviteit van beschikbare voedingsinterventies in vergelijking tot andere behandelopties
  • reflectie op eigen en andermans interpretaties van ethische kernwaarden zoals ‘beneficence’, ‘autonome keuze’ en ‘verdelende rechtvaardigheid’.

Bij prioriteitsbeslissingen heb je altijd te maken met financiële beperkingen (schaarste), gebrek aan informatie (onzekerheid) en verschillende meningen (pluraliteit). Dit hoeft proefessionals er niet van te weerhouden om te streven naar verantwoorde beslissingen. Het vereist competenties op het gebied van het beoordelen van wetenschappelijke gegevens, het maken van ethisch afwegingen, het omgaan met sociale diversiteit en kwaliteitsmanagement. Door hun prioriteiten te formuleren in toegankelijke beleidsdocumenten, zijn diëtisten beter aanspreekbaar op hun keuzes.