Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackOvergewicht: inname, omgeving en genetische factoren

Overgewicht: inname, omgeving en genetische factoren

CategorieProefschriften
Datum19/05/2016
Auteurs
dr. Saskia van den Berg
Afbeelding voor Overgewicht: inname, omgeving en genetische factoren

Op 19 mei verdedigde Saskia van den Berg aan de Universiteit Utrecht haar proefschrift Diet and overweight: epidemiological studies on intake, environment and genetics. Van den Berg is diëtist-onderzoeker bij het RIVM. Haar onderzoek bestond uit de drie onderstaande delen.

Energiekloof

Van den Berg berekende de energiekloof die verantwoordelijk is voor de gewichtstoename bij Nederlandse kinderen. Deze bedraagt 75 kcal per dag. Dit komt overeen met bijvoorbeeld het dagelijks drinken van een glas frisdrank of 30 minuten lopen. Het voorkómen van overgewicht bij kinderen zou dus haalbaar moeten zijn.

Verbanden met overgewicht en DM2

Bij volwassenen vond ze een verband tussen vijf genetische variaties met BMI en middelomtrek. De praktische toepassing van deze kennis is op dit moment echter nog beperkt. Er was geen verband tussen visconsumptie door zwangere vrouwen en de BMI van het kind tussen geboorte en 14 jaar, of tussen het eten van een voeding met een hoge energiedichtheid en het risico op diabetes type 2 bij volwassenen.

Voedingsomgeving scholen

Verbetering van het voedselaanbod op scholen kan bijdragen aan een gunstiger voedingspatroon en daarmee een gunstiger lichaamsgewicht van kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het aanbod van voedsel op Nederlandse middelbare scholen de afgelopen jaren op een aantal aspecten gezonder is geworden. Het aantal scholen met drinkwaterkoelers steeg bijvoorbeeld van 12% naar 33%.