Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackOptimaliseren van de dieetadvisering van patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied

Optimaliseren van de dieetadvisering van patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied

CategorieProefschriften
Datum05/02/2014
Auteurs
dr. Manon van den Berg
Afbeelding voor Optimaliseren van de dieetadvisering van patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied

Patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied hebben veel problemen met voedselinname tijdens en na de behandeling. Met name patiënten die chemo- of radiotherapie krijgen, verliezen tijdens – en tot twee maanden na – de behandeling veel gewicht en zijn vaak ondervoed. Ondervoeding heeft een negatieve invloed op algehele kwaliteit van leven, leidt tot vermoeidheid en verminderd cognitief functioneren. Individuele dieetbegeleiding is een effectieve aanpak om gewichtsverlies en ondervoeding te beperken.
Van den Berg ontdekte dat een combinatie van sliktherapie en individuele dieetbegeleiding niet blijkt te leiden tot een versnelde terugkeer naar normale voedselinname (voeding zonder sondevoeding, drinkvoeding of aangepaste consistentie) maar wel tot sneller kunnen slikken bij patiënten met tumoren in het hoofd-halsgebied. Zes maanden na de behandeling is nog ongeveer 45% van de patiënten aangewezen op afwijkende voeding. Dit vraagt om nieuwe interventies met als doel het verbeteren van de kwaliteit van leven.