Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackOndervoeding bij hoofd-halskanker eerder herkennen

Ondervoeding bij hoofd-halskanker eerder herkennen

CategorieProefschriften
Datum17/09/2015
Auteurs
dr. Jacqueline Langius
Afbeelding voor Ondervoeding bij hoofd-halskanker eerder herkennen

Hoofd-halskanker is de zevende meest voorkomende kanker wereldwijd. Patiënten met kanker in het mond- en slikgebied hebben een zeer grote kans om ondervoed te raken tijdens de behandeling omdat zij moeite hebben met eten. Dieetbehandeling door een diëtist kan ondervoeding voorkomen. Onderzoekster Jacqueline Langius heeft een beslisboom gemaakt zodat patiënten die een grote kans hebben om ondervoed te raken, opgespoord kunnen worden. Langius promoveert op 17 september bij VUmc. 

Ondervoeding tijdens de bestralingsperiode van hoofd-halskanker heeft een grote invloed op de kwaliteit van leven van de patiënten en vermindert de overlevingskans. Er waren sterke vermoedens dat afvallen tijdens de behandeling voor hoofd-halskanker schadelijk was voor patiënten, maar niet in welke mate. Ook was niet duidelijk welke patiënten het meeste risico hadden op ondervoeding. Jacqueline Langius heeft daarom gekeken naar de oorzaken en gevolgen van ondervoeding en hoe dit het beste behandeld kan worden.

Ondervoeding voorspellen met beslisboom

“Uit het onderzoek bleek dat de helft van de patiënten ondervoed raakte tijdens de behandelingsperiode. De kans op overlijden aan kanker is daarbij 70% groter dan bij patiënten die niet ondervoed zijn”, zegt Langius. “Ik heb een beslisboom gemaakt waarmee we patiënten kunnen opsporen die een grote kans hebben om ondervoed te raken. De beslisboom bestaat uit factoren die het meest bijdragen aan de kans op ondervoeding tijdens de bestraling. Factoren die een belangrijk risico vormen zijn bijvoorbeeld bestraling op de hals, hoge dosis bestraling en bestralingstechniek. De beslisboom is een hulpmiddel om patiënten met een grote kans op ondervoeding te herkennen, zodat er tijdig gestart kan worden met een dieetbehandeling”, aldus Langius.

Verband tussen afvallen en overleving

Langius heeft bij meer dan 500 patiënten onderzocht of er een verband bestond tussen het afvallen tijdens de bestralingsperiode en een achteruitgang in de kwaliteit van leven en overleving. Het onderzoek geeft een onderbouwing voor dieetbehandeling tijdens de bestralingsperiode en geeft handvatten om ondervoeding aan te pakken bij deze patiënten. Dit is belangrijk omdat ondervoeding veel en ernstige gevolgen kan hebben.