Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackMuscle matters: kennis over sarcopenie

Muscle matters: kennis over sarcopenie

CategorieProefschriften
Datum03/04/2017
Auteurs
dr. Esmee Reijnierse
Afbeelding voor Muscle matters: kennis over sarcopenie

Sarcopenie is een veel gebruikte term, maar overeenstemming over de criteria voor de diagnose ontbreekt. Sommige zorgverleners gebruiken een enkele diagnostische maat (alleen spiermassa of spierkracht), terwijl anderen een combinatie van maten gebruiken (spiermassa, spierkracht en fysiek functioneren). Dit blijkt uit onderzoek van diëtist-gezondheidswetenschapper Esmee Reijnierse. Ze promoveerde op 3 april bij het VUmc in Amsterdam.

Sarcopenie

Sinds oktober 2016 is sarcopenie erkend als ziekte en is er een internationale diagnosecode. De prevalentie is niet goed vast te stellen door een gebrek aan een consensusdefinitie. Toepassing van verschillende sets van criteria resulteerde in een variatie in prevalentie van 2 tot 34%.

Er was een geringe overeenstemming tussen de diagnostische criteria voor sarcopenie en kwetsbaarheid. Deze resultaten laten zien dat sarcopenie en kwetsbaarheid twee aparte, niet uitwisselbare entiteiten zijn, die een verschillende behandeling vereisen.

Kennis zorgverleners

Daarnaast heeft Reijnierse onderzoek gedaan naar de kennis van zorgverleners. Hieruit bleek dat een gebrek aan kennis het gebruik van diagnostische maten belemmert. Andere belemmeringen waren de afwezigheid van meetinstrumenten en te weinig tijd om de diagnostische testen uit te voeren. Voor een goede definiëring van sarcopenie is onderzoek nodig om te bepalen wat de meest geschikte diagnostische maten en afkappunten zijn, die gerelateerd zijn aan klinisch relevante uitkomstmaten als vallen, fysieke beperkingen, ADL en mortaliteit. Sarcopenie moet hierin apart benaderd worden, los van kwetsbaarheid en ondervoeding. Dit zal leiden tot een gestandaardiseerde set van criteria. Er is nog veel te winnen in de bewustwording, herkenning en behandeling van sarcopenie.

Proefschrift: