Multidimensionale aanpak in de diagnostiek van ondervoeding

Martine Sealy promoveert op 10 april 2019 in Groningen.
De doelstelling van dit proefschrift was drieledig.
- Het bestuderen van de diagnostische waarde van methoden om de voedingstoestand te meten
- Het vertalen en geschikt maken van de PG-SGA voor de Nederlandse setting
- Het verkennen van denkpatronen die lichamelijke activiteit kunnen beïnvloeden bij patiënten met hoofd-halskanker
Definitie ondervoeding
Na inventarisatie van internationaal geaccepteerde definities van ondervoeding is ondervoeding gedefinieerd als een multidimensionaal contruct, waarbinnen vier domeinen worden onderscheiden:
- Voedingsstoffenbalans
- Lichaamsvorm, lichaamsomvang en lichaamssamenstelling
- Lichaamsfunctie
- Inflammatoire factoren
Op basis van deze indeling is de methoden-inhoudsvaliditeit berekend voor bestaande methoden om ondervoeding vast te stellen. De top drie bestond uit de Mini Nutritional Assessment (MNA), de Subjective Global Assessment (SGA) en op drie de Patient Generated Subjective Global Assessment (PG-SGA). De PG-SGA was nog niet in het Nederlands beschikbaar en is door Mrtine Sealy vertaald en geschikt gemaakt voor gebruik in het Nederlands.
Denkpatronen
Om denkpatronen te verkennen die lichamelijke activiteit kunnen beïnvloeden is het beeld dat hoofd-halskanker survivors hebben van fysieke activiteit uitgevraagd en vergeleken met hun objectief gemeten lichamelijke activiteit. Het activiteitenpatroon werd als voldoende ervaren terwijl het gemeten niveau te laag was. Er waren ook patiënten onzeker over mogelijke schade als gevolg van lichamelijke activiteit.
Met de bevindingen uit dit proefschrift is weer een stap gezet in de diagnosticering en het uitzetten van de passende behandeling bij ondervoeding.