Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackLichaamssamenstelling en gezond oud worden

Lichaamssamenstelling en gezond oud worden

CategorieProefschriften
Datum04/07/2016
Auteurs
dr. Ilse Reinders
Afbeelding voor Lichaamssamenstelling en gezond oud worden

Op 4 juli promoveerde Ilse Reinders aan de Vrije Universiteit op haar proefschrift Role of muscle and fat in physical functioning and survival. Reinders is onderzoeker bij de afdeling Diëtetiek & Voedingswetenschappen van het VUmc en bij het EMGOinstituut.

Conclusie

In haar proefschrift heeft ze de relatie beschreven tussen verschillende maten van lichaamssamenstelling, opslagruimtes voor vet en spiersamenstelling met fysiek functioneren en overleving bij ouderen. Haar conclusie: een betere lichaamssamenstelling (gedefinieerd als meer spiermassa), een grotere spierkracht en minder vet in de spier zijn geassocieerd met beter fysiek functioneren en een lager overlijdensrisico.

Vervolgonderzoek

Daarnaast heeft ze de relatie tussen meervoudig onverzadigde vetzuren en spiersamenstelling en functioneren onderzocht. Daarbij heeft ze geen eenduidige associaties gevonden. Dit kan wellicht worden toegeschreven aan de onderzoeksmethodologie. Aangeraden wordt om vervolgonderzoek te doen naar de effecten van verandering in consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren op spiersamenstelling en fysiek functioneren.

Advies

Wat is nu de beste interventie om de lichaamssamenstelling te verbeteren en het risico op functionele beperkingen en vroegtijdig overlijden te verkleinen? Reinders adviseert op basis van haar bevindingen om bij obese ouderen de nadruk te leggen op calorierestrictie en krachttraining. Voor ouderen met een normaal gewicht adviseert ze alleen krachttraining.