Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackLeefstijlgeneeskunde

Leefstijlgeneeskunde

CategorieBoeken
Datum16/04/2020
Auteurs
dr. Maaike de Vries, Tamara de Weijer Msc
ISBN9789036823234
Afbeelding voor Leefstijlgeneeskunde

Gisteren ontving ik het handboek leefstijlgeneeskunde, de basis voor iedere praktijk. In dit boek wordt, onder redactie van Maaike de Vries en Tamara de Weijer, handen en voeten gegeven aan de relatief nieuwe term leefstijlgeneeskunde.

Het boek start met een voorwoord van staatsecretaris Paul Blokhuis. Zijn boodschap is: Voorkomen is beter dan genezen. Hij pleit ervoor dat preventie meer onderdeel wordt van de zorg. Leefstijl en preventie in de spreekkamer een onderwerp van gesprek.

De aandachtsgebieden van leefstijlgeneeskunde die behandeld worden zijn overgewicht, diabetes mellitus, hart- en vaatziekten, nierziekte, maag- darm- en leverziekten, kanker, psychische stoornissen en verslavingsproblematiek.  Daarnaast wordt er ingegaan op de zwangerschap en de eerste 1000 dagen, beweging, voeding, slaap, gedragsverandering, positieve gezondheid, mindfullness en e-health.

Aan het einde van het boek maken Johan Polder en Fons van der Lucht een mooie analyse. Ze presenteren leefstijlgeneeskunde als nakomeling van ZZ en GG. (Ziekte en Zorg / Gezondheid en Gedrag). Ziekte en zorg zullen nooit verdwijnen en zullen blijvend aandacht vragen en veel geld kosten. Gezondheid en gedrag zijn belangrijk, maar er ligt geen snelweg in een rechte lijn tussen leefstijl en een gezonder Nederland. Leefstijlgeneeskunde combineert ZZ en GG. Ze leggen hierin de nadruk op het maatschappelijke perspectief.

ZZ-GG-MM

Gezond leven is moeilijk. Wat is gezond en wat is gezondheid? En hoe blijft het ook leuk? Hoe gaan we om met de verleidingen? Leefstijlgeneeskunde zal aandacht moeten hebben voor de context van gedrag. Als iemand richtlijnen meekrijgt voor gezond eten en bewegen moeten de voorwaarden ook aanwezig zijn. Dit vergt een bredere blik van iedereen. ZZ-GG en Mens en Maatschappij. Van universele naar zorggerelateerde preventie.

Rol van de diëtist

De rol van de diëtist wordt in dit boek niet expliciet genoemd en het is ook niet in de eerste plaats voor de diëtist geschreven. De nadruk ligt op de geneeskunde, de artsen. Toch past leefstijlgeneeskunde helemaal bij ons vak. Gedragsverandering, adviezen afstemmen op de persoonlijke omstandigheden en voorkeuren en de multidisciplinaire aanpak zijn een paar voorbeelden. De medische wereld doet een stap in onze richting.

€59,95