Het zoutboek
Een herziene versie!Het zoutboek bestaat inmiddels al weer 5 jaar. De display met de buisjes zout, waartoe Trijntje Kok, diëtist uit het UMCG de eerste aanzet deed om haar patiënten, met een doorverwijzing voor een zoutbeperking, meer inzicht in hun zoutinname te geven, heeft in samenwerking met de Nierstichting tot het zoutboek geleid. Een zeer gewaardeerd hulpmiddel door vele diëtisten en een heldere visualisatie ten aanzien van de zoutinname voor menig patiënt. Tijd voor een update om een verbeterslag in kwaliteit te maken.
Uit een enquête, gehouden door NSN onder diëtisten, lid van de Diëtisten Nierziekten Nederland en de Nederlandse werkgroep Diëtisten Cardiologie, andere zorgprofessionals en patiënten, kwamen een aantal aandachtspunten naar voren. Het nieuwe boek is vergroot, de veel gebruikte producten zijn aangepast, het boek is uitgebreid met gezondere keuzes en daarbij zijn producten geplaatst die van nature minder zout bevatten. Alle kaartjes en buisjes zout zitten nu in één boek. Het zoutboek is sinds kort ook online beschikbaar. De producten zijn individueel aan te klikken om zo makkelijk te vergelijken.
De zoutfolder is in de update meegenomen en de kleurschakering is aangepast. De materialen zijn aangevuld met een zoutposter, voor bijvoorbeeld in de wachtkamer, welke in samenwerking met het Voedingscentrum is ontwikkeld. Patiënten kunnen een product van een maaltijdmoment herkennen hiervoor wordt op de poster een zoutbewust alternatief getoond. Daarnaast is er een zakkaartje verkrijgbaar met de verwijzing naar de online zoutmeter voor een schatting over de zoutinname aan de hand van de voedselfrequentie methode.