Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackHet 8-weekse bloedsuikerdieet

Het 8-weekse bloedsuikerdieet

CategorieBoeken
Datum17/02/2018
Auteurs
dr. Michael Mosley
Afbeelding voor Het 8-weekse bloedsuikerdieet

Recent verscheen Het 8-weekse bloedsuikerdieet van Dr. Michael Mosley, opvolger van Het Vastendieet. Met spectaculaire claims: Val snel af en herprogrammeer je lichaam en Hoe je diabetes type 2 kunt voorkomen en omkeren. We vroegen diëtist dr. Kirsten Berk, gepromoveerd op diabetes type 2 naar haar mening over dit boek.

Dr. Mosley haakt aan bij verschillende diëten die steeds beter wetenschappelijk onderbouwd worden. Zijn dieet is een kruising tussen een very low-calorie diet (VLCD), koolhydraatarm dieet en mediterraan dieet. En daar zit zeker wel wat in, als je naar de adviezen van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) en de American Diabetes Association (ADA) kijkt.1,2 De auteur laat mensen kiezen tussen het 8 weken durende 800-kcal dieet met 3 maaltijdvervangers per dag plus groenten óf een dieetplan met ‘normale’ voedingsmiddelen, gebaseerd op een koolhydraatarm, mediterraan dieet. De schrijver is een documentairemaker bij de BBC (‘trust me, I’m a doctor’), en hij lardeert zijn verhaal met ervaringen en anekdotes. Daardoor wordt ondoorzichtig wat wel of niet wetenschappelijk onderbouwd is.

Geen DiRECT interventie

De tweede helft van het boek bestaat uit recepten, samengesteld door een diëtist. De optie met maaltijdvervangers wordt in slechts een halve pagina beschreven, zonder dat duidelijk is waar deze maaltijdvervangers aan moeten voldoen. En dat terwijl juist deze optie met maaltijdvervangers is onderzocht in de DiRECT trial, een onderzoek waar het boek aan refereert..3
In deze trial is er maandelijks contact met de diëtist, wordt het VLCD 3 tot 5 maanden gevolgd (in plaats van 8 weken), met daarna een stapsgewijze opbouw naar een gezonde voeding (50en% koolhydraten), resulterend na 1 jaar in 10 kg gewichtsverlies en 46% diabetes remissie bij mensen met type 2 diabetes zonder insuline, een prachtig resultaat.4

Effect op lange termijn?

Het boek geeft geen duidelijke voedingsrichtlijnen voor het behouden van gewichtsverlies op de lange termijn, naast het nogmaals volgen van het dieet en welgeteld 7 pagina’s met vooral persoonlijke tips en tricks van dr Mosley (die wel hout snijden). Mijns inziens een gemiste kans om een in potentie goede dieetinterventie ook op de lange termijn kans van slagen te geven. De hoofdstukken over beweging en stressreductie zijn waardevolle toevoegingen voor het behoud van gewichtsverlies.

Zoals terecht opgenomen in de disclaimer: Met gezondheidsproblemen ga je naar de huisarts of diëtist. Het boek kan in combinatie met de resultaten van de DiRECT-interventie een hele goede opening zijn voor diëtisten om met hun cliënten en mede-behandelaars de effectiviteit van de dieetbehandeling bij diabetes type 2 te bespreken. Ook kan het boek gebruikt worden als aanvulling op de dieetbehandeling met een VLCD, al zal de diëtist zelf de meest geschikte maaltijdvervangers moeten identificeren met voldoende eiwit en voedingsvezels en laag in suiker (zie test consumentenbond).

Kirsten Berk, diëtist-onderzoeker, Erasmus MC Rotterdam.

  1. NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015. Nederlandse Diabetes Federatie, Amersfoort.
  2. American Diabetes Association. Obesity Management for the Treatment of Type 2 Diabetes. Diabetes Care 2017;40:S57-63.
  3. Taylor R, Leslie WS, Barnes AC, et.al. Clinical and metabolic features of the randomised controlled Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT) cohort. 2017, Diabetologia.
  4. Lean MEJ, Leslie WS, Barnes AC, et al. Primary care-led weight management for remission of type 2 diabetes (DiRECT): an open-label, cluster-randomised trial; The Lancet, dec 2017.