Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackGroepsprogramma Go4it succesvol voor obese tieners

Groepsprogramma Go4it succesvol voor obese tieners

CategorieProefschriften
Datum17/12/2015
Auteurs
dr.ir. Ageeth Hofsteenge
Afbeelding voor Groepsprogramma Go4it succesvol voor obese tieners

Tieners met obesitas vallen meer af als zij deelnemen aan het groepsprogramma Go4it dan wanneer zij worden verwezen naar een diëtist. Dit blijkt uit het proefschrift van diëtist-onderzoeker Ageeth Hofsteenge. Zij ontwikkelde het groepsprogramma Go4it, dat zich richtte op bewustwording, het verbeteren van zelfbeeld en eet- en beweeggedrag van de tieners. Hofsteenge promoveerde 17 december 2015 bij VUmc.

Ongeveer 15% van de tieners in Nederland heeft overgewicht of obesitas. Deze tieners hebben vaak een mindere kwaliteit van leven en meer kans op diabetes type 2. Het is daarom van groot belang dat deze tieners worden behandeld. Tieners met obesitas werden gebruikelijk naar een diëtist bij hen in de buurt verwezen. Zij kunnen echter baat hebben bij een groepsprogramma gericht op voeding, lichamelijke activiteit, pesten en verbeteren van het zelfbeeld. Dit bestond voorheen niet. Hofsteenge ontwikkelde daarom Go4it.  “Bij Go4it kwamen tieners van 11 tot en met 18 jaar met obesitas elf keer bij elkaar. Tijdens deze bijeenkomsten praatten we over bewustwording, verbetering van het huidige eet- en beweeggedrag, verbeteren van het zelfbeeld en het leren omgaan met lastige situaties,” aldus Hofsteenge.

Meer succes bij westerse tieners 

Uit het onderzoek van Hofsteenge blijkt dat tieners die deelnamen aan Go4it meer afvallen dan tieners die werden doorverwezen naar een diëtist bij hen in de buurt. “De tieners deden anderhalf jaar mee aan ons programma. Gedurende die tijd keken we naar hun gewicht, vetpercentage en andere risicofactoren zoals bloeddruk, cholesterol en middelomtrek. Na afloop van Go4it was hun gewicht en vetpercentage afgenomen, er was geen verschil te zien in de overige risicofactoren. Daarnaast zagen we ook dat het programma succesvoller was bij westerse tieners dan bij tieners met een niet-westerse achtergrond. De westerse tieners vielen meer af en hadden een grotere daling in hun bloeddruk en cholesterol,” zei Hofsteenge.

Go4it is veelbelovend

De effecten van Go4it op het gewicht van tieners met obesitas zijn veelbelovend. Ageeth Hofsteenge: “Met dit onderzoek geef ik graag een aanzet voor goede begeleidingsprogramma’s voor tieners met obesitas. Go4it is daarvoor een begin. We moeten Go4it in de toekomst nog beter afstemmen op tieners met een niet-westerse achtergrond. Dit kan het programma nog succesvoller maken.”