Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackGewichtsverlies en DM2

Gewichtsverlies en DM2

CategorieProefschriften
Datum29/11/2017
Auteurs
dr. Kirsten Berk
Afbeelding voor Gewichtsverlies en DM2

Kirsten Berk is diëtist-onderzoeker bij het Erasmus MC. Ze promoveerde op het onderwerp gewichtsverlies en behoud van gewichtsverlies bij diabetes mellitus type 2 (DM2).

Cognitieve gedragstherapie

In dit onderzoek werd de effectiviteit van cognitieve gedragstherapie op gewichtsbehoud getoetst gedurende twee jaar na gewichtsverlies bij obese volwassenen met DM2. Daarnaast werd het effect van een very low calory diet (VLCD) getoetst op cardiovasculaire risicofactoren. 206 volwassenen met DM2 en BMI>27 ondergingen gedurende acht weken een VLCD (750 kcal/dag), gevolgd door een periode van twaalf weken met 1100-1300 kcal/dag. Vervolgens werden de deelnemers die 5% of meer van hun gewicht hadden verloren gerandomiseerd naar de controlegroep met gebruikelijke zorg of naar de interventiegroep met zeventien sessies cognitieve gedragstherapie, gericht op het voorkómen van gewichtstoename.

Af- en toename van gewicht

De onderzoeksgroep had baat bij het kortdurend VLCD. Op korte termijn verbeterden zowel bekende als nieuwe risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Dit was onafhankelijk van het gebruik van cardio-protectieve medicatie of de duur van de diabetes. Na twee jaar was er nog steeds sprake van gewichtsverlies, verminderde insulinebehoefte en een betere score op depressie en moeheid. Helaas kwamen beide groepen weer ongeveer de helft van hun verloren gewicht aan, en was er geen verschil tussen de groepen. Dit negatieve resultaat is van belang, omdat het net zo belangrijk is om te weten wat we níet als wat we wél moeten aanbieden aan onze patiënten. Toekomstig onderzoek zal moeten uitwijzen hoe de effectiviteit van gewichtsreducerende diëten kan worden verbeterd, om uiteindelijk overgewicht-geassocieerde DM2 en complicaties te kunnen voorkomen en genezen.