Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackEetgewoonten moeilijk te veranderen

Eetgewoonten moeilijk te veranderen

CategorieProefschriften
Datum05/02/2009
Auteurs
dr. Mary Nicolaou
Afbeelding voor Eetgewoonten moeilijk te veranderen

Mensen kunnen hun eetgewoonten minder snel veranderen dan verwacht. De invloed van culturele, sociale, economische en omgevingsfactoren speelt hierbij een rol. Dat blijkt uit een proefschrift van Mary Nicolaou.

Eetgewoonten veranderen minder snel dan verwacht. Dat komt door de invloed van culturele, sociale, economische en omgevingsfactoren en het verband tussen eetgewoonten en culturele identiteit. Voorlichtingscampagnes dienen daarom rekening te houden met verschillen in eetgewoonten en de waarde die allochtonen hechten aan hun tradities. Dat stelt Mary Nicolaou in haar proefschrift, waarop zij op 5 februari promoveerde.

Meer dan de helft van volwassen niet-westerse allochtonen in Nederland lijdt aan. overgewicht. Het gevolg is een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en kanker. Nicolaou deed onderzoek onder Amsterdammers van Turkse, Marokkaanse, en Surinaamse afkomst. Haar studie richtte zich op eetgewoonten en de perceptie van overgewicht als motivatie voor gewichtsbeheersing. Het doel van de promotie is om bij te dragen aan de ontwikkeling van gezondheidsbevorderende programma’s (o.a. voorlichtingscampagnes).

Zij concludeerde dat eetgewoonten minder snel veranderen dan verwacht. Dat komt door de invloed van culturele, sociale, economische en omgevingsfactoren en het verband tussen eetgewoonten en culturele identiteit. Voorlichtingscampagnes dienen daarom rekening te houden met verschillen in eetgewoonten en de waarde die allochtonen hechten aan hun tradities.

Verder lijkt het dat allochtone mannen weinig inzicht hebben in hun eigen overgewicht. Bewustzijn stimuleren is daarom belangrijk bij voorlichtingscampagnes gericht op deze doelgroep. Dit in tegenstelling tot vrouwen, die zich juist wél bewust lijken te zijn van hun overgewicht en die het liefst slanker willen zijn. Bij hen lijkt de invloed van sociale normen in combinatie met traditionele culturele normen op lichaamsgewicht groot. Ook moet preventie van overgewicht ondersteund worden bij leefstijlveranderingen om zo effectief en blijvend gewichtsverlies te realiseren.

Mary Nicolaou, Diet and Overweight Perception; An explorative study among Turkish, Moroccan and Surinamese migrants living in the Netherlands. Vrije Universiteit 5 februari 2009