Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackEen beetje minder kalium & zout

Een beetje minder kalium & zout

CategorieBoeken
Datum20/06/2020
Auteurs
Manouk Dam MSc, Eva Anne Hartman
Afbeelding voor Een beetje minder kalium & zout

De in nierziekten gespecialiseerde diëtisten Manouk Dam en Eva Anne Hartman (Amsterdam UMC) hadden het idee een boek te schrijven over koken en bakken met minder kalium en zout. De uitdaging was om alle recepten zo te maken dat de vaak slecht smakende kaliummedicatie erin verwerkt kan worden. En dat is ze gelukt!

Een beetje minder kalium en zout is een informatief, aantrekkelijk en praktisch boek, met basisinformatie over (beperking van) kalium en zout, gezonde voeding, keukentips en 24 recepten. De rubriek ‘Kalium in beeld’ geeft op illustratieve wijze weer hoeveel kalium producten in verschillende productgroepen per consumptie-eenheid bevatten.

Steun van de Nierstichting

Manouk en Eva Anne horen bijna dagelijks dat hun patiënten moeite hebben met de inname van de kaliummedicatie. De smaak is niet lekker en het geeft een zanderig gevoel in de mond. Ze deden een subsidieaanvraag bij de Nierstichting om dit boek te kunnen schrijven en deze werd toegekend.

Recepten

Een jaar lang hebben ze receptuur ontwikkeld en getest. Dit heeft geresulteerd in 24 bruikbare en lekkere recepten in de categorieën ‘klaar voor de start’, ‘zoete trek’, ‘hartige trek’ en ‘waar is het feestje?’ Bij elk recept staan de hoeveelheden energie, eiwit, zout, kalium, fosfaat en kaliummedicatie vermeld. “Even mijn medicatie innemen” is nu “ik neem een plak ontbijtkoek bij de koffie”.

Naast de recepten bevat het boek ook informatie over voeding bij chronische nierschade, kalium en zout. Uiteraard bevat het informatie over het verwerken van de kaliummedicatie in recepten, bijvoorbeeld over de mogelijkheden tot het verhitten van de medicatie en de houdbaarheid. Het boek sluit af met een visueel overzicht van de kaliumgehaltes van fruit. groente en rauwkost, granen, peulvluchten, eiwitbronnen en tussendoortjes en dranken.

Tool voor de diëtist!

Dit boek is zeer bruikbaar voor de diëtist in de begeleiding van patiënten die kaliummedicatie moeten gebruiken. Het geeft informatie, inspiratie en praktische toepassingsmogelijkheden.

Het boek is voor €15,- te bestellen via I’m a Foodie

Eva Anne Hartman en Manouk Dam