Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackDietetic Pocket Guide Paediatrics

Dietetic Pocket Guide Paediatrics

Het zakboek diëtetiek voor kindergeneeskunde
CategorieBoeken
Datum28/01/2020
Auteurs
dr. Luise Marino, dr. Rosan Meyer, dr.ir. Nicolette Wierdsma, Hinke Kruizenga
Afbeelding voor Dietetic Pocket Guide Paediatrics

De Britse diëtisten dr. Luise Marino en dr. Rosan Meyer schreven samen met dr. Nicolette Wierdsma en dr. Hinke Kruizenga het Dietetic Pocket Guide (DPG) Paediatrics.

Op 23 januari 2020 organiseerden de auteurs ter ere van de lancering van DPG Paediatrics, samen met Nutricia, de sectie kinderen van de Stuurgroep Ondervoeding, de Expertisegroep Voeding van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, het netwerk van kinderdiëtisten van de NVD, het symposium ‘Uitdaging of kans? Dieetbehandeling voor het zieke kind’.

Er waren meer dan 160 deelnemers; voornamelijk diëtisten maar ook kinderartsen en onderzoekers. Op deze pagina zijn de presentaties te bekijken.

Dr. Berber Vlieg-Melse en aan dr. Joanne Olieman lazen het zakboek en schreven een recensie.

Dr. Berber Vlieg-Boerstra, diëtist-onderzoeker, gespecialiseerd in allergie in OLVG, Hanzehogeschool en Vlieg & Melse diëtisten

Dit zeer praktische en handige zakboek is een must-have voor elke zorgverlener en onderzoeker die in de kindergeneeskunde werkt met acute en chronisch zieke kinderen.

De gids omvat alle denkbare onderwerpen voor diëtistische beoordeling en diagnose, van beoordeling van de voedingsstatus en lichaamssamenstelling tot voedingsbehoeften in gezondheid en ziekte, pathofysiologie van het maagdarmkanaal, laboratoriumwaarden en interacties tussen voedingsstoffen en medicatie.

De verstrekte informatie is zeer gedetailleerd, wetenschappelijk onderbouwd op academisch niveau en toepasbaar in de dagelijkse praktijk. De auteurs zijn alle vier gepromoveerde diëtisten, gespecialiseerd in verschillende gebieden.

Groei, energie- en eiwitbehoefte, micronutriëntenbehoefte en voedingsaanbevelingen in gezondheid en een groot aantal ziekten …: het zit allemaal in deze compacte gids.

Toen ik dit boekje doorbladerde, realiseerde ik me wat een geweldig beroep we hebben en hoe groot het aantal diëtetische subspecialiteiten is, waarin bekwame en gespecialiseerde diëtisten hard werken aan optimale voedingsondersteuning voor het zieke kind.

Ik kan deze dietetic pocketguide aanbevelen als een waardevolle hulpbron voor kinderdiëtetiek.

Dr. Joanne Olieman, Kinderdiëtist MDL Erasmus MC

Zes jaar na verschijnen van het Zakboek Diëtetiek, is nu de versie voor kinderdiëtetiek verschenen. Weliswaar in het Engels, maar zeer volledig en internationaal bruikbaar.

Een volledig overzicht over het in kaart brengen van de voedingstoestand, groei en behoefte van een kind in gezondheid en bij bepaalde ziektebeelden wordt hierin beschreven. Ook wordt er een overzicht gegeven van de fysiologie van energie en vertering, laboratorium waarden, interactie tussen medicatie en voedingsstoffen.

Het zakboek kan dienen als een gedegen referentiegids. Ik had het zelf logischer gevonden als het zakboek anders was opgebouwd. Eerst alle vormen van Nutritional assessment volgens de 4 domeinen (nutrient balance, body composition/anthropometry, functional status en biochemical status) en vervolgens dit toegepast in allerlei ziektebeelden. Nu mis ik de waarde/ toepassing van bijvoorbeeld body composition bij bepaalde ziektebeelden, leest het hoofdstuk laboratory values als mosterd na de maaltijd en is hoofdstuk 9 een soort van wormvormig aanhangsel.

Dit gezegd hebbende, blijft het wel een gedegen zakboek wat goed gebruikt kan worden bij nutritional assessment (in de breedste zin van het woord) bij kinderen.