Ga door naar hoofdcontent
misc/arrow-dots-black Literatuurmisc/arrow-dots-blackDe SLIMMER-studie

De SLIMMER-studie

CategorieProefschriften
Datum19/02/2016
Auteurs
dr. Geerke Duijzer
Afbeelding voor De SLIMMER-studie

Op 19 februari promoveerde Geerke Duijzer aan Wageningen Universiteit. De titel van haar proefschrift : Type 2 diabetes prevention from research to practice: the SLIMMER lifestyle intervention.

Slimmer

SLIMMER is een voedings- en beweegprogramma van tien maanden met casemanagement en een uitstroomprogramma. In Apeldoorn en Doetinchem werden 316 deelnemers begeleid door een diëtist, een fysiotherapeut en een huisarts. De deelnemers sportten ten minste één keer per week. De controlegroep kreeg de gebruikelijke zorg.

Uitkomsten

Het SLIMMER-programma had eff ect op gewichtsverlies en glucosetolerantie. Ook verminderde de inname van verzadigd vet en steeg de inname van vezels. De uitvoering van zware fysieke activiteiten nam toe, de fysieke fitheid verbeterde en er waren gunstige veranderingen in verschillende domeinen van kwaliteit van leven.

Procesevaluatie

Het is gelukt om het geplande aantal voedingsconsulten en sportlessen uit te voeren. Deelnemers en zorgverleners waardeerden het programma met respectievelijk een 8,2 en een 8,0.

Kosten

SLIMMER is duurder en effectiever dan de reguliere zorg. De kosteneffectiviteitsratio was € 28.094 per QALY. In vervolgonderzoek wordt nu verkend of de kosteneffectiviteit vergroot kan worden door het aanbieden van groepsconsulten door de diëtist en het aanstellen van een goedkopere sportinstructeur in plaats van een fysiotherapeut. Het SLIMMER-programma in Apeldoorn en Doetinchem wordt voorgezet. Het plan is dat het in meer gemeenten aangeboden wordt.